Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Науковці б'ють на сполох: видобуток сланцевого газу залишить Львівщину без чистої води

Сьогодні, 28 листопада, у Львівській обласній раді відбулася прес-конференція за участі провідних науковців з приводу можливого видобутку сланцевого газу на Львівщині. Вчені переконані, що видобуток сланцевого газу на Львівщині може значно нашкодити області та забруднити підземні води.

Завідувач відділу гідрогеології Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України, кандидат геологічних наук Роман Паньків зауважив, що був присутній на семінарах у Львові, які проводила американська фірма "Шеврон", котра і повинна займатися видобутком сланцевого газу.

Він зазначив, що на семінар приїхали американські та австрійські вчені, які читали лекції про видобуток сланцевого газу на Львівщині, однак коли українські вчені попросили закордонних колег залишити копії їх доповідей для подальшого детального вивчення, то отримали відмову, аргументовану тим, що ці доповіді - це власність компанії "Шеврон", а тому вони не мають права їх передавати.

Володимир Харкевич, доцент геологічного факультету Львівського національного університету ім. І.Франка, кандидат геолого-мінералогічних наук розповів, що на семінарі у Львові, на який до речі не допустили журналістів, протягом пяти годин поспіль представники компанії розхвалювали процес видобутку сланцевого газу, але ні слова не сказали про загрозу довкіллю та підземним водам.

"Олеська ділянка, де хочуть видобувати газ, не відповідає санітарним нормам охорони підземних вод. При видобутку газу у води потраплятимуть речовини 4, 3 та 2 класу небезпеки - промислові відходи", - сказав вчений.

Володимир Харкевич також додав, що на одну свердловину припадатиме по дві тисячі метрів кубічних рідких промислових відходів та сотні тон твердих промислових відходів.

"При видобутку газу санітарна зона має бути не менша як 3 км від населеного пункту. Львівська область дуже густозаселена і у нас немає таких місць, щоб була ділянка, яка б відповідала таким вимогам", - зазначив Володимир Харкевич.

Він також додав, що на підземні води чекає катастрофічне забруднення, а це призведе до справжньої екологічної катастрофи.

Роман Паньків зауважив, що американська фірма задля того, аби населення радше пішло назустріч та не чинило спротиву, навіть пропонувала людям привозити лікарів для діагностики хвороб, забезпечувати навчання дітей з подальшим їх працевлаштуванням. Йшлося і про інші блага.

Народний депутат Ірина Сех переконана, що видобуток сланцевого газу на Львівщині намагаються приховати від громади. Вона вважає неможливим та небезпечним видобуток газу.

"Маємо бути союзниками у цій справі. Бандитська влада змінює закони, аби врізати права громади впливати на ситуацію. На Львівщині може бути екологічна катастрофа", - заявила вона.

Ірина Сех додала, що народні депутати Львівщини звертатимуться до Конституційного суду з вимогою визнати неконституційними поправки до законів, які нардепи вносили в останні дні напередодні виборів, і які суттєво зменшують можливість населення впливати на ситуацію, пов'язану із видобутком сланцевого газу.

Фото: Reuters

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ