Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Наукову бібліотеку Львівського університету обладнали сучасною сканувальною технікою

Робота з давніми бібліотечними колекціями передбачає не лише забезпечення виконання консерваційних та реставраційних робіт для їхнього збереження, але й розширення можливостей доступу, що здійснюється шляхом створення електронних архівів.

Саме створенню новітніх ресурсів на основі опрацьованих рукописних та стародрукованих матеріалів служитиме новий комплекс «Zeutschel» з належним технічним та програмним забезпеченням, що встановлений у лабораторії Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка.

9 червня 2018 року в головному читальному залі Наукової бібліотеки у рамках ювілейних заходів ротарі-клубу «Львів-Ратуша» відбулося урочисте передання Науковій бібліотеці спеціально придбаної сканувальної техніки. Ця подія знаменувала завершення великого спільного ротарійського проекту. Техніка, яку встановили у Науковій бібліотеці, є вагомим кроком на шляху до удоступнення широкій аудиторії й збереження тисяч унікальних видань. Так, новий комплекс дозволяє сканувати різнотипні видання – від аркушних до зшитків кільканадцятисантиметрової товщини. Зокрема, коригувати роботу з різними документами дозволяє плаваючий стіл, що складається з двох частин.

Директор Наукової бібліотеки Львівського університету Василь Кметь зазначив, що сканувальна техніка дозволить працівникам найдавнішої української книгозбірні забезпечити електронну фіксацію багатьох тисяч унікальних документів, що мають непересічне значення в історії української та світової культури.

«Створення репозитарію рукописних та стародрукованих пам’яток дозволить не лише забезпечити їхнє збереження, але й зробити доступними для наукового опрацювання  якнайширшій аудиторії. Це важливий стратегічний проект у промоції національної спадщини та інформаційних ресурсів найдавнішої української книгозбірні», – наголосив Василь Кметь.

Організаційні заходи тривали майже два роки, упродовж яких представники  Наукової бібліотеки та ротарі клубу «Львів-Ратуша» сформували технічне завдання й налагодили зв’язки з низкою наукових установ різних країн Європи для реалізації проекту. Завдяки ініціативності завідувача сектора Наукової бібліотеки Тетяни Сухої, злагодженій діяльності львівських ротарійців Олега Куцаха (президента клубу «Львів-Ратуша»), Андрія Бейзика, Віктора Горбача та ін., а також участі та активній міжнародній діяльності колег з ротарі клубу «Kraków Wawel» (передусім президента Анджея Текєля, Тадеуша Скарбека, Януша Потемпи та Марека Всцісла) за короткий період вдалося організувати співпрацю низки осередків у Польщі та Німеччині довкола ідеї збереження та популяризації унікальних колекцій Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка.

Про важливість збереження спільної європейської культурної спадщини та головні етапи виконання проекту – візити іноземців до Львова та директора Наукової бібліотеки до Кракова, реалізацію презентаційних заходів, розповів під час урочистої академії М. Всцісло. Загалом участь у проекті взяли ротарі клуби «Kraków Wawel», «Berlin-Brucke der Einheit», «Львів-Ратуша», а також залучені партнери: «Belluno», «Grudziądz Centrum», «Hamburg Bergedorf», «Hannover-Leineschloss», «Idar-Oberstein», «Kraków Centrum», «Łódź Centrum», «CRH Materials Polska», «UZIN UTZ Polska», Kabaret «Piwnicy Pod Baranami».

Окремо слід відзначити й особисту фінансову участь у проекті президента клубу «Berlin-Brucke der Einheit» Райнера Сагма і члена правління клубу «Kraków Wawel» Ромуальда Льоглєра. Особливої подяки від Наукової бібліотеки заслуговує і керівник благодійної організації «Нова країна» Ростислав Макух, зусиллями якого було забезпечено переміщення придбаного обладнання через кордон та доставку до бібліотечної лабораторії. Напередодні презентаційного заходу книгозбірню відвідали представники компанії-дистриб’ютора для налагодження технічних приладів та проведення інструктажів і тренінгів для працівників Наукової бібліотеки.

Президенти ротарі клубів-організаторів підписали акт дарування й офіційно передали супровідні документи директорові Наукової бібліотеки Василеві Кметю. Після цього директор Наукової бібліотеки висловив подяку усім присутнім (серед яких, окрім учасників проекту, були й представники інших ротарійських організацій України, Польщі, Німеччини та Великобританії), вручив керівникам партнерських клубів пам’ятні відзнаки Наукової бібліотеки.

Усі гості урочистостей мали нагоду ознайомитися із експозицією унікальних рукописних та стародрукованих видань, що складуть основу майбутнього ресурсу, оглянути відеофільми з демонстрацією реставраційних заходів університетської книгозбірні. Згодом відбулася демонстрація роботи нового сканера у лабораторії, де поруч з обладнанням розміщено гравірований знак із переліком партнерських інституцій, що здійснили закупівлю сканера. На згадку про урочистість перші скан-копії унікальних гравюр з фондів Наукової бібліотеки були передані президентові клубу «Львів-Ратуша».

Представники ротарі клубів висловили повну підтримку проектам Наукової бібліотеки, спрямованим на збереження унікальної рукописної спадщини і запевнили у подальшій співпраці.

За матеріалами Наукової бібліотеки
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ