Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Навчання в Німеччині: з іноземців планують брати гроші

Кілька років тому Баден-Вюртемберг стала однією з перших федеральних земель, яка скасувала плату за навчання в державних вишах. Тепер планується зробити крок назад. Що чекає на українців?

Cкасуванню плати за навчання в німецьких вишах сім років тому передували палкі дискусії й протести. На такому тлі нова ініціатива керівництва федеральної землі Баден-Вюртемберг виглядає як поганий жарт. Однак цей земельний уряд жартувати зовсім не збирається, а цілком серйозно розглядає можливість знову брати внесок за освітні послуги в державних університетах. Нововведення торкнеться в першу чергу студентів з країн, що не входять до Євросоюзу.

Що зміниться

Якщо плани будуть втілені в життя, то з зимового семестру 2017/2018 за отримання першої вищої освіти іноземним студентам у Баден-Вюртемберзі доведеться платити 1500 євро на семестр. Друга вища освіта коштуватиме 650 євро в семестр - як для іноземних, так і для німецьких студентів.

На студентів, які вже почали навчання у виші, ці нововведення не поширюватимуться. Вони продовжать сплачувати лише мінімальний семестровий внесок, як і всі інші німецькі студенти. Нову реформу відчують передусім іноземці-першокурсники, які будуть відвідувати заняття з зимового семестру 2017/2018. Студенти, які беруть участь в програмах академічного обміну, в цю категорію не входять. Як і іноземці не з ЄС, які отримали атестат зрілості в Німеччині.

Ідея запровадити платне навчання належить баден-вюртемберзькій міністерці освіти й науки Терезії Бауер (Theresia Bauer). Таким чином політик від "зелених" сподівається поповнити бюджет. Частину коштів вона планує витратити на поліпшення якості освіти і розширення числа програм з підтримки іноземних студентів. До 2022 року, за розрахунками міністерства, число іноземних студентів у вищих навчальних закладах Баден-Вюртембергу досягне 16 тисяч. В зимовому семестрі 2015/2016 у цій федеральній землі найбільше серед іноземних студентів було китайців (5685 осіб), турків (5365 осіб) та індусів (1751 осіб). Росіяни займають четверте місце (1726 осіб), українці - сьоме (1037 осіб).

Порушення табу

У січні вже представили кінцеву версію законопроекту. Його суть була викладена на спеціальній інтернет-сторінці міністерства, де користувачі могли ділитися своїми думками - в основному критичними. "Такий законопроект, на мою думку, контрпродуктивний. Він створює перешкоду на шляху в людей, що прагнуть отримувати нові знання", - вважає один з користувачів. "Доступ до освіти повинен бути у всіх людей, незалежно від того, скільки у них грошей і з якої вони країни", - зазначає інший.

Втім, дискусія давно вийшла за рамки онлайн-форуму. Критиками реформи керує не лише почуття справедливості. Те, що ініціаторами є "зелені", додало олії у вогонь. У програмі цієї партії, яка разом з Християнсько-демократичним союзом (ХДС) утворюють правлячу коаліцію в Баден-Вюртемберзі, відсутність плати за навчання - один з центральних постулатів. Саме тому наміри "зеленого" міністра вважають порушенням табу та побоюються можливих гірших наслідків: якщо правила змінять для іноземців, то де гарантія, що згодом їх не змінять для всіх інших?

Протести

За баден-вюртемберзькою дискусією з цікавістю та тривогою спостерігають в інших федеральних землях. Після скасування загальної плати за навчання лише в Саксонії уряд дозволив вишам стягувати плату з іноземців не з країн ЄС. Цим скористалася тільки Лейпцизька вища школа музики і театрального мистецтва (HMT). Окрім семестрового внеску у розмірі 193,50 євро, який є обов‘язковим для всіх, студенти-іноземці додатково сплачують ще 1800 євро на семестр.

Якщо Баден-Вюртемберг все-таки прийме рішення про платну освіту для іноземців, в інших землях також можуть задуматися про такий спосіб поповнення бюджету. "З 1500 євро на семестр ВНЗ отримуватимуть лише 300 євро на підтримку іноземних студентів. Говорити про покращення умов навчання не можна. Плата за навчання для іноземців не з країн ЄС суперечить прагненню інтернаціоналізувати освіту ", - зазначає в своїй заяві Німецьке товариство сприяння студентам вишів (Deutsches Studentenwerk).

Студенти також активно висловлюють своє невдоволення. Акції протесту, які недавно пройшли у Фрайбурзі, Гейдельберзі і Штутгарті, майже 14 тисяч підписів під онлайн-петицією на порталі Change.org - та чи вплине це на рішення політиків? У лютому законопроект розглядатиме ландтаг Баден-Вюртемберга. Очікується, що результат обговорення стане відомим у квітні-травні.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ