Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Найбільші проблеми сільськогосподарської галузі – різкий спад поголів‘я худоби та дефіцит жита на засів – Іван Стефанишин

Індекс обсягів валової продукції сільського господарства у Львівській області за підсумками 2006 року матиме перше місце в Україні – становитиме 107%. Про це на  підсумковій прес-конференції по розвитку сільського господарства і галузей харчової промисловості у 2006 році заявив заступник голови Львівської ОДА Іван Стефанишин.

За словами Стефанишина, у цьому році зросли обсяги виробництва цукрових буряків, картоплі, овочів, льону-волокна, м‘яса та яєць, водночас дещо меншими від рівня минулого сформовані обсяги виробництва молока та зерна, однак, на думку Стефанишина, це не вплине на стан регіонального ринку цих продуктів. «Зараз підприємства молокопереробної галузі виробляють стабільно 980 тис. тонн молока на рік, але в перспективі є проблема, пов‘язана з різким спадом поголів‘я великої рогатої худоби. Для того, щоб змінити на краще цю ситуацію, треба переходити з індивідуальної на колективну форми сільськогосподарського виробництва – селянам треба об‘єднуватися в приватні підприємства, ТзОВ, сільськогосподарські підприємства. До речі, у контексті вступу України в СОТ це єдиний спосіб стати конкурентоспроможними, якщо відкриється внутрішньоукраїнський ринок сільськогосподарської продукції», – говорить Стефанишин.
Щодо ситуації із зерном, то Стефанишин каже, що цьогоріч його запасів буде зроблено достатньо. «У нас, згідно з планом, до 31 грудня має бути заготовлено 3 тис. тонн зерна, станом на сьогодні вже заготовлено 2 тис. тонн. Зерно, крім державних заготівельних підприємств, заготовляють і приватні концерни, такі як «Еколан» та «Хлібпром». В січні-лютому буде мертвий сезон і власне тоді ми закупимо решту зерна. Тобто зерна достатньо і має вистачити, але стабільність ринку зерна України залежить від експорту зерна з України. Власне, його і треба розумно регулювати. Іноді підприємствам не вистачає грошей, щоб зробити закупівлю, але зараз вводиться практика використання зерна під заставу банку», – говорить Стефанишин. З його слів, найбільша проблема із зерном – дефіцит в області жита на засів – бракує близько 600 тонн.   
  

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ