Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Найбільшими боржниками середпідприємств–банкрутів Львівщини є ВАТ „Пасавтопром”, ТзОВ „Карнеол”, ЗАТ „Завод комунального транспорту” і ВАТ „АТП-14607”

Станом на 01.06.2008 40,1% загального податкового боргу по ДПА у Львівській області, а саме 267,3 млн. грн., рахується за підприємствами – боржниками, які не спроможні виконати свої грошові зобов’язання перед бюджетом, в тому числі по причині відсутності активів на балансі таких суб’єктів господарювання.
Податковими органами проводиться постійна робота по ініціюванню процедури банкрутства таких підприємств. Так, відповідно до Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” в поточному році порушено справи про банкрутство по 41 платнику на загальну суму податкового боргу 47,5 млн. грн., з яких за заявами органів ДПС – по 33 боржниках на суму 41,0 млн. грн. Всього, станом на 01.06.2008 перебуває в стадії банкрутства (з врахуванням минулих років) 186 підприємств.

Найбільшими підприємствами – банкрутами області є ВАТ „Пасавтопром” (сума податкового боргу – 36,3 млн. грн.), ТзОВ „Карнеол” (20,7 млн. грн.), ЗАТ „Завод комунального транспорту” (11,1 млн. грн.), ВАТ „Автотранспортне підприємство 14607” (10,8 млн. грн.). Протягом січня-травня поточного року по підприємствах-боржниках, які перебувають в процедурах банкрутства, надходження коштів в погашення кредиторських вимог склали 2,8 млн. грн.

Однією з проблем в процедурі банкрутства для податкових органів є місячний термін, відведений для заявлення своїх конкурсних кредиторських вимог з дня опублікування оголошення про порушення справи про банкрутство в засобах масової інформації. Термін є недостатнім, так як в більшості випадків податковий борг по донарахованих сумах по підприємствах-боржниках не може бути заявлений як конкурсні вимоги та включений в реєстр кредиторських вимог, оскільки тривають затяжні судові оскарження і суми боргу не є узгодженими. Так, станом на 01.06.2008 різниця в сумі 143,8 млн. грн. між сумою податкового боргу підприємств, які перебувають в процедурах банкрутства (267,3 млн. грн.) та визнаними кредиторськими вимогами органів ДПС (123,5 млн. грн.) зумовлена в основному: судовим оскарженням кредиторських вимог ДПІ у м. Львові по ВАТ  „Пасавтопром” і ЗАТ „Завод комунального транспорту”; судовим оскарженням кредиторських вимог ДПІ у Дрогобицькому районі по ВАТ „Галол”; заявленими та невизнаними на даний час кредиторськими вимогами ДПІ у Сихівському районі м.Львова по ТзОВ «Карнеол».

            Про це «Гал-info» повідомили у відділі громадських зв’язків ДПА у Львівській області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ