Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Найпроблемніші питання освітян обговорять на засіданні колегії Львівської ОДА 20 січня

Як уже повідомляло Гал-інфо, голова Львівської ОДА Олег Сало висловив свої зауваження керівникам освітньої галузі під час колегії департаменту освіти та науки Львівської ОДА, яка відбудась учора, 15 січня.

Якщо ж по конкретних напрямках, то, насамперед, незадоволений очільник Львівщини, за повідомленням прес-служби Львівської ОДА,  рівнем охопленості дітей дошкільною освітою та переповненістю дитячих садочків. В середньому на Львівщині на 100  місць у дошкільних закладах – 144 дитини. «Дивує позиція окремих керівників органів місцевої влади щодо відкриття додаткових місць. Чому, наприклад, у Стрийському районі за весь 2013 рік не відкрито жодного додаткового місця у дошкільних закладах. І це стосується усіх міст обласного підпорядкування. Робота не проводиться. Це при тому, що на Стрийщині дошкільною освітою охоплено 32% дітей, на фоні 46% в середньому по області. Чим крім бездіяльності можна пояснити такий підхід до вирішення питань», – наголосив Олег Сало.

Ще один напрямок, на якому зупинився голова ОДА – це забезпечення навчальних закладів швидкісним Інтернетом. Доступ до Інтернету має менше ніж 50% шкіл області , а водночас у початкових класах запроваджено предмет «Сходинки до інформатики». У цьому контексті Олега Сала цікавить скільки по районах Львівщини у місцевих бюджетах передбачено коштів для придбання комп’ютерної техніки. Мовляв, у цьому випадку місцева влада зайняла вичікувальні позиції, тільки сподівається на кошти із держбюджету.

«Яке нині у нас матеріально- технічне забезпечення?  Ми йдемо у Європу, але з чим ми йдемо? У нас матеріально- технічне забезпечення ще з 60-тих років. Потрібно роботи технічне переоснащення, потрібно дивитись вперед», – сказав керівник області.

Невирішеним, за словами Олега Сала, залишається завдання ліквідації двозмінного навчання. Найбільше таких шкіл у Львові та Яворівському районі. Питання від голови ОДА «Як місцеві органи влади на своїх територіях збираються вирішувати цю проблему?»

Важливою також є якість харчування у навчальних закладах. «Суспільству потрібне здорове покоління, а для цього має бути повноцінне якісне харчування. Але про що тут можна говорити, якщо у 30% шкіл взагалі не працюють шкільні їдальні.  Харчові норми виконуються  в окремих районах на 60-70%», -  наголосив Олег Сало.

І ще одне його зауваження – щодо об’єктів незавершеного будівництва в освітянській галузі. Всі хочуть завершення шкіл чи дитячих садочків у своїх районах, але не подають пропозицій. «Хто до мене звертався, де є акти виконаних робіт, де підрядники працюють  – зі всіма розрахувались. Наприклад, Турківський район. Я більш ніж впевнений, що школа у селі Нижня Яблунька буде завершена цього року. Повинні бути терміни і повинні бути відповідальні за ту чи іншу ділянку і тоді робота буде ефективною», – резюмував  голова ОДА.

Додамо, що найпроблемніші освітянські питання також обговорять на засіданні колегії ОДА, яка відбудеться 20 січня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ