Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Найвищий судовий орган України визнав безпідставність звинувачень Олега Тягнибока

Через два роки остаточно визнано безпідставність судової справи, порушеної проти голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока за його виступ на горі Яворина. Про це стало відомо під час судового засідання Шевченківського районного суду м. Києва, за позовом Держкомнацміграції, коли було витребовано кримінальну справу, порушену прокурором Івано-Франківської області відносно Олега Тягнибока за статтею 161 ч.1 Кримінального кодексу України, за нібито розпалення міжнаціональної ворожнечі. Про це повідомляє офіційний сайт Олега Тягнибока.

Нагадаємо, що ця постанова була оскаржена Олегом Тягнибоком у суді. Тоді постановою Івано-Франківського міського суду скаргу голови ВО "Свобода" було задоволено, а постанову про порушення кримінальної справи скасовано.
Як з'ясувалося з матеріалів кримінальної справи, прокуратуру Івано-Франківської області не влаштовував такий розвиток подій, тому постанова Івано-Франківського міського суду аж двічі оскаржувалася у Верховному Суді України.
Перший раз оскарження відбувалося за конституційним порядком. Ухвалою колегії Верховного Суду України від 17.11. 2005 року прокуратурі Івано-Франківської області за її поданням було відмовлено.
Після цього прокуратура звернулась з клопотанням про перегляд виключного провадження. Але й на цей раз листом Верховного Суду України №5-5634 км 05 від 28.03.2006 р. на ім'я прокурора Івано-Франківської області прокуратурі відмовлено в зазначеному порядку за відсутності підстав.
Таким чином, прокуратура вичерпала всі можливості, передбачені законом, щодо оскарження судового рішення, яким встановлено і визнано безпідставність судової справи порушеної проти Олега Тягнибока за його виступ на горі Яворина.
Рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає взагалі.
Варто зазначити, що 14 лютого 2005 року Івано-Франківський місцевий суд ухвалив рішення скасувати постанову прокуратури Івано-Франківської області від 30 липня 2004 року про порушення кримінальної справи проти народного депутата, голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока.
Відразу після цього лідер "Свободи" подав до суду на телеканал "Інтер" і Геннадія Москаля, колишнього голову Держкому в справах національностей і міграцій.
Нагадаємо, що кримінальну справу за ст. 161, ч. 1 КК України (розпалювання міжнаціональної ворожнечі) проти народного депутата О. Тягнибока порушили після його виступу на могилі вояків УПА на горі Яворині (Івано-Франківщина) 17 липня 2004 року, фрагменти з якого показали в сюжеті телеканалу "Інтер".
Підставою для порушення кримінальної справи стало звернення Держкомнацміграції України до Генеральної прокуратури з проханням дати правову оцінку висловлюванням народного депутата О. Тягнибока, котрі комітет вважав такими, що мають відверто ксенофобське спрямування та порушують захищені законом конституційні права громадян за етнічною ознакою. Того ж дня Віктор Ющенко заявив про виключення Олега Тягнибока із фракції "Наша Україна".
У середині грудня прокуратура закрила кримінальну справу через відсутність складу злочину, а у лютому 2005 року нардеп домігся ще й скасування постанови про її порушення.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ