Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Назвали нову версію вбивства журналіста Шеремета

До вбивства журналіста Павла Шеремета причетні люди, які фінансували сайт "Білоруський партизан". Про це в інтерв'ю ТСН.ua завив білоруський опозиціонер, колишній політв'язень і екс-кандитат у президенти Білорусі на виборах 2010 року Микола Статкевич.

"Мені дивною здається версія, що теракт було вчинено для дестабілізації ситуації в Україні. Ваша країна веде війну, тисячі загинули, але одна людина жодним чином ситуацію в країні не дестабілізує. Я думаю, що це пов'язано з білоруськими і московськими справами", — пояснив Статкевич.

За його словами, Шеремет був по суті власником білоруського сайту "Білоруський партизан", опозиційного до Лукашенка.

"Він за кількістю відвідувань був першим перед смертю Шеремета і зараз. Але не це було основною причиною. Треба подивитися на історію цього сайту. Він був створений у Москві. І фінансувався російським коштом. Цей сайт займав патріотичну позицію, правда, мав свою політичну лінію, яку настійливо проводив, деяких політиків підносив, деяких затирав. І гроші для цього сайту йшли через певних посередників і не виключено, що ці посередники були пов'язані з російськими спецслужбами", — заявив опозиціонер.

За його словами, Шеремет і сам міг не знати про це, однак, сайт отримував хороше фінансування, тож наздогнав інші популярні білоруські сайти, зокрема "Хартія97".

"Але потім Павло переїхав до Києва, і сайт туди переїхав і зайняв проукраїнську та антимосковську позицію. У певних колах це розглядалося як зрада. Люди, які були авторами цієї ідеї і були посередниками, вони опинилися в складній ситуації — підтримувати ворожий проект. Вони могли врятувати свою репутацію та уникнути деяких санкцій тільки ось такими брутальними методами. Думаю, це єдине правдоподібне пояснення цього теракту", — додав Статкевич.

Колишній білоруський політв'язень вважає, що посередники пішли на брутальні методи для того, щоб виправдатися перед своїм керівництвом, яке фінансувало сайт.

"Павло не міг зрадити, він не працював на спецслужби, але він, певною мірою, користувався фінансовою допомогою через посередників, про що й сам міг не знати. Я знаю прізвища людей, які доставляли ці гроші. Ваші служби, як мені відомо, також їх знають", — зазначив Статкевич.

Утім, опозиціонер відмовився назвати прізвища цих посередників.

"Я не хотів би називати прізвища. Це білоруси-емігранти, які працюють з російськими спецслужбами. І вони були посередниками, але вони були гарантами, і ось, за їхнім планом, за їхнім проектом, профінансований щедро інформаційний проект раптом став ворожим".

Нагадаємо, журналіст і виконавчий директор "Української правди" Павло Шеремет був убитий в центрі Києва 20 липня 2016 року. Його поховали в Мінську. За даними слідчих, зловмисники закріпили вибухівку на днищі авто, за кермом якого був Шеремет. Досі злочин залишається нерозкритим.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ