Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ: банки констатують зростання попиту на кредити

Банки констатують зростання попиту на кредити населення та бізнесу і прогнозують збереження цієї тенденції у І кварталі 2020 року.
Інфографіка: НБУ

Найбільше цьому сприяло зниження відсоткових ставок.  Великі банки очікують певного пожвавлення попиту на іпотечне кредитування.

Водночас конкуренція за якісних позичальників між фінансовими установами сприяла пом’якшенню стандартів кредитування фізичних та юридичних осіб. Про це йдеться у звіті "Опитування про умови банківського кредитування" за І квартал 2020 року.

Зниження відсоткових ставок у ІV кварталі стимулювало попит на кредити населенню і бізнесу

У жовтні – грудні банки констатували зростання попиту бізнесу на кредити. Переважно це кредити МСП, короткострокові позики, гривневі кредити. Два квартали поспіль банки стверджують, що ключовою причиною зростання попиту на кредити стало зниження відсоткових ставок. Крім того, як і в попередніх кварталах, зацікавленість бізнесу в залученні кредитних коштів зумовлена потребами в оборотному капіталі та коштах для інвестицій.

Водночас у минулому кварталі банки пом’якшували стандарти кредитування для малого та середнього бізнесу, а також для гривневих кредитів бізнесу на тлі позитивних економічних очікувань, конкурентного тиску з боку інших банків та наявності великого обсягу ліквідності. Банки також збільшили рівень схвалення кредитних заявок МСП через зниження відсоткових ставок та зміну строковості кредитів.

Зростав у IV кварталі і попит населення на споживчі кредити. За спостереженнями банків, цьому сприяли зниження відсоткових ставок та поліпшення споживчих настроїв. Конкуренція за позичальників стимулювала банки пом’якшувати стандарти споживчого кредитування у минулому кварталі.

У І кварталі 2020 року банки продовжать пом’якшувати стандарти кредитування

У січні – березні банки прогнозують подальше збільшення портфелів кредитів населенню та бізнесу, а також приплив депозитів з обох сегментів.

Для ринку іпотечного кредитування переважна більшість опитаних банків не очікують змін у попиті з боку населення, хоча великі банки окремо зазначили, що розвиток ринку нерухомості та споживацька впевненість можуть несуттєво його збільшити.

Банки також очікують пом’якшення стандартів надання позик для малого та середнього бізнесу, гривневих кредитів, а також короткострокових позик. Так само вони очікують на пом’якшення стандартів споживчого кредитування.

До кінця березня банки прогнозують зниження кредитного та операційного ризику, і не очікують змін процентного, валютного ризику та ризику ліквідності.

Наступне опитування про умови банківського кредитування про очікування на ІІ квартал 2020 року буде опубліковано у квітні 2020 року.

Примітка. Опитування проводилося з 17 грудня 2019 року до 10 січня 2020 року серед кредитних менеджерів 49 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 99%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Довідка. Національний банк України публікує  звіт "Опитування про умови банківського кредитування" щокварталу. Мета опитування – поліпшити розуміння стану й тенденцій розвитку кредитного ринку Національним банком України та учасниками банківського сектору. Звіт містить узагальнені оцінки і прогнози змін стандартів та умов кредитування корпоративного сектору і домогосподарств, змін кредитного попиту тощо.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, НБУ отримав повноваження на підвищення фінансової грамотності українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ