Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НБУ ввів в обіг пам’ятну монету “Цимбали” номіналом 5 гривень

Національний банк України, продовжуючи серію “Народні музичні інструменти”, вводить в обіг 22 грудня 2006 року пам’ятну монету “Цимбали” номіналом 5 гривень. Про це повідомила прес-служба Національного банку України.
Монета присвячена  цимбалам – струнному ударному музичному інструменту, здавна відомому на Україні, який складається з дерев’яного корпусу трапецеїдальної форми і металевих струн, на яких грають, ударяючи паличками або молоточками. Цимбали мають багату музичну палітру і використовуються в ансамблях народних інструментів (троїсті музики).
Монету відкарбовано з використанням сучасних технологій виготовлення біметалевих монет: зовнішнє коло – мідно-нікелевий сплав,   внутрішнє   –   нордік ( CuAl 5 Zn 5 Sn 1), якість – “спеціальний анциркулейтед”, діаметр – 28,0 мм, маса – 9,4 г, тираж –  100 000 штук. Гурт монети – секторальне рифлення.
Віялоподібна рельєфна поверхня поля аверсу   символічно відтворює   мелодію цимбал у вигляді стилізованого барокового орнаменту. Розміщено написи, стилізовані під козацький шрифт, національний банк України (угорі), 2006/ 5 / гривень (унизу) та логотип Монетного двору Національного банку України.
  На реверсі монети зображено цимбали, по колу – бароковий орнамент і стилізований під козацький шрифт напис цимбали.
Монету виконали художники  – Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук  і  скульптор – Володимир Дем’яненко.
Пам’ятна монета номіналом 5 гривень є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ