Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Не стало режисера «першого російського вестерну»

"Не стало видатного режисера - Володимира Мотиля. Він помер цієї ночі в одній з московських клінік на 83-му році життя. Володимир Мотиль увійшов в історію радянського кіно, насамперед, як автор "Белого солнца пустыни". А ще були "Женя, Женечка и Катюша" і "Звезда пленительного счастья".

Він так і не дочекався офіційної прем'єри свого останнього фільму - "Багровый цвет снегопада". Володимир Мотиль знімав його більше шести років, але встигли подивитися фільм тільки журналісти. Цю картину сам він назвав "автобіографічною". Присвятив своїй матері Берті Антонівні, чия доля склалася трагічно. Усі її близькі - батьки, брати, сестри і чоловік - хто став жертвами репресій, а хто помер в окупації.

Володимир Мотиль став класиком ще за життя, хоча зняти встиг всього десяток робіт. У радянські роки популярний режисер, автор першого "російського вестерну" - "Біле сонце пустелі" - потрапив в опалу. Він не йшов на повідку в ідеології, не робив агітсюжетов, що славили "радянський" спосіб життя. І цього йому не прощали. Другий же його фільм - "Женя, Женечка и Катюша" - за власним сценарієм, викликав гнів кінокомітету і спричинив заборону на професію.

Врятувала опального режисера експериментальна студія Григорія Чухрая. Йому запропонували "спокутувати провину" і поставити фільм про встановлення радянської влади в Середній Азії. У результаті народилося легендарне "Біле сонце", політичні події в якому стали тільки фоном. Протягом трьох десятиліть на телеекранах не припиняються покази кіношлягера, іноземні компанії періодично поновлюють купівлю прав на цей фільм. Саме його беруть із собою в політ космонавти. Давня традиція МКС.

До 150-річчя повстання декабристів Мотиль поставив фільм "Зірка привабливого щастя", також одностайно визнаний кінокритиками і публікою.

Далі Мотиля вдруге виганяють з кіно: заборонили його "Ліс" по Островському. До кінця перебудови режисер працює в Останкіно, пише сценарії для телефільмів.

"Багряний колір снігопаду" сам режисер вважав своїм поверненням в кінематограф через 13 років тиші. На прес-показі він ділився з журналістами ідеями нових проектів, які так і не встиг втілити, передають Вести.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ