Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Недофінансування Суспільного мовника є загрозою реформуванню медіа в Україні, – експерти

Головними проблемами в українському медіапросторі перед виборами є недофінансування Суспільного мовника як базового незалежного гравця медіаринку, неврегульована ситуація з політичною агітацією, порушення стандартів журналістської етики і як наслідок – зниження якості медіаконтенту, а також порушення прав журналістів. Таку думку висловили медіаексперти на прес-конференції "Українські медіа перед виборами: виклики та інформаційні загрози", що відбулася 7 вересня в інформаційній агенції "Укрінформ".

У події взяли участь голова Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко, член правління ПАТ "НСТУ" Роман Вінтонів, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, голова  ГО "Детектор медіа", шеф-редакторка порталу "Детектор медіа" Наталія Лигачова і виконавча директорка ГО "Інститут масової інформації" Оксана Романюк.

Як зазначила у своєму виступі Вікторія Сюмар, є низка загроз реформуванню медіа в Україні, найголовніші з-поміж яких – неналежне фінансування реформованого Суспільного мовника, а також повернення на законодавчому рівні попереднього стану справ у друкованих ЗМІ.

"Питання фінансування (Суспільного мовлення, – авт.) залишається важливим. І формування бюджету на наступний рік необхідно дуже серйозно відстежувати, бо якщо ми говорили про недофінансування в цьому році, то в наступному воно може бути ще більш суттєвим. Тому працювати над цим потрібно", − сказала Вікторія Сюмар.

Також голова Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики наголосила на важливості врегулювання ситуації з політичною пропагандою у ЗМІ, яка є показником заангажованості медіа та їх залежності від політиків і політичних сил.

Своєю чергою, член правління НСТУ Роман Вінтонів зауважив, що, попри недофінансування, Суспільне принципово відмовилося від політичної реклами в позавиборчий період і готове бути відкритим майданчиком для всіх учасників виборчого процесу.

"Сподіваюся, що політичні еліти загальноукраїнського рівня побачили, що незалежне медіа, яке не має власника, справді корисне для суспільства. Ми віримо, що наша місія – допомагати порозумітися суспільству в будь-яких питаннях і готові бути майданчиком для їх обговорення, оскільки не маємо інтересів ні в бізнесі, ні в політиці", − наголосив Роман Вінтонів.

На потребі дофінансувати Суспільне мовлення наголосила голова ГО "Детектор медіа" Наталія Лигачова. На її думку, Суспільний мовник, який демонструє дотримання журналістських стандартів і методи саморегуляції, може стати ефективним засобом протидії маніпулятивним технологіям і перекручуванню фактів у висвітленні подій.

Суспільне мовлення є магістральним пріоритетом і для Офісу Ради Європи в Україні, який уже 9 років поспіль надає допомогу Україні у становленні незалежних демократичних ЗМІ. Як розповів Голова Офісу Мортен Енберг, в Україні Рада Європи втілює два медійні проекти − "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні" і "Свобода медіа в Україні".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ