Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Необхідно негайно покращувати стан каналізаційних систем та очисних споруд стічних вод у населених пунктах Львівської області – Держекоінспекція

Сьогодні вкрай критична ситуація щодо очистки стічних вод склалася у містах Самбір, Яворів, Ходорів, Турка, Старий Самбір, Радехів, Стрий, Буськ і Перемишляни. Про це „Гал-info” повідомили у Держекоінспекції в Львівській області.
У першому півріччі цього року на Львівщині проведено 381 інспекційних перевірок з метою забезпечення державного контролю у галузі охорони поверхневих водних ресурсів. 82 перевірки здійснили спільно з органами прокуратури, державного санітарного нагляду, районними держадміністраціями, органами місцевого самоврядування та держводгоспу. За виявлені порушення водоохоронного законодавства притягнули до адмінвідповідальності 252 осіб на суму 23,865 тисяч гривень, з яких сплачено 17,05 тисяч гривень. Відповідачам пред’явлено оплатити збитки на суму 61,291 тисяч гривень, з яких у добровільному порядку відшкодовано 63 претензії на суму 46,909 тисяч гривень.
Виявлені під час перевірок порушення водоохоронного законодавства, залишаються типовими: скид неочищених та недостатньо очищених стічних вод – ДП „Над Дністром”, ДП „Дашавський завод композиційних матеріалів”, Рава-Руське будинкоуправління, ДКП „Буське ВКГ”.
Самовільний скид стічних вод зафіксували на ЖКС при Дашавській селищній раді та ВАТ„Буський молокозавод”, самовільний забір поверхневих прісних вод – на КП ”Бориславводоканал”, МРГ ”Майдан”, ПП ”Малець”, ТзОВ” Ситязь”.
Протягом цього року винесено 15 рішень про тимчасову заборону (припинення) діяльності підприємств та суб’єктів господарювання: ТзОВ „Ходорівський м’ясокомбінат”, ПП ”Водолій”, ТзОВ ”Стожари”, бази відпочинку «Немирівська пуща», ТзОВ „Теплоенерго”, АТ ЗАТ „ Світоч”.
Крім цього, Держекоінспекція в Львівській області ініціювала розробку обласної програми „Технічне переоснащення, реконструкція та будівництво очисних споруд каналізації в населених пунктах області на період до 2015 року”, яку розроблено управлінням житлово-комунального господарства Львівської ОДА. Однак дану програму необхідно доопрацювати та затвердити на обласному рівні з визначенням джерел фінансування.
Протягом останніх років через практично повне руйнування системи очисних споруд області спостерігається зростання скиду недостатньо очищених стічних вод та стічних вод без очистки у природні об’єкти. У поверхневі водні об’єкти в 2005 році згідно держстатзвітності про використання води було скинуто 193,3 тисяч кубометрів недостатньо очищених та неочищених стічних вод .Скид відповідних стічних вод у 2006 році зменшився на 13,7 тисяч метрів кубічних і становить 179,57. Зменшення об’ємів скиду недостатньо очищених та неочищених стічних вод пов’язане із покращенням якості води, що скидали рибгоспи ВАТ ”Львівський облрибкомбінат” при спорожнені рибоводних ставів.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ