Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Необхідно, щоб Верховна Рада дала політико-правову оцінку подіям, що відбувалися в 40-50-х роках між Україною та Польщею, — Володимир Середа

Голова об’єднання товариств депортованих українців Закерзоння Володимир Середа вважає, що законопроект про визнання депортацій етнічних українців з території Польщі у 40-50 роках XX століття не має викликати міжнародного скандалу. Про це він розповів у коментарі «Гал-info».

 «Соціальні гарантії, що пропонуються законопроектом, є вторинною необхідністю. Найголовніше, ми вимагаємо того, щоб Верховна Рада дала політико-правову оцінку подіям, що відбувалися в 40-50-х роках, і визнала на найвищому рівні, що це була вимушена депортація, яка носила характер етнічних чисток. Однак ми не хочемо, щоб визначення депортації мало міжнародний резонанс, тому про повернення будь-яких майнових цінностей не йдеться. Ми не можемо і не будемо мати жодних претензій до сучасної території Польщі»,  — вважає Володимир Середа.  
Нагадаємо, розробка проекту Закону України "Про визначення статусу етнічних українців, виселених з території Польщі у 1944-1946, 1948 та 1951 роках" здійснюється відповідно до Указу Президента України від 23 вересня 2005 року № 1330 “Про заходи у зв’язку з 60-ю річницею примусового виселення етнічних українців з території Польщі”. З метою відновлення історичної справедливості щодо етнічних українців, примусово виселених з території Польщі, законопроектом запропоновано надати їм відповідний статус. Так, статтею 3 проекту передбачається, що особи, примусово виселені у 1944-1946, 1948 та 1951 роках, вважаються депортованими, а акти таких переселень визнаються незаконними.
Зазначеним законопроектом також передбачено, що на цю категорію осіб розповсюджується низка пільг, встановлених Законом України “Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту”, зокрема, щодо безоплатного одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, 75-процентної знижки плати за користування житлом тощо.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ