Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Непрозорі збори до бюджету сіють недовіру серед українців

Зростання в новому році акцизів на алкоголь, тютюнові вироби та бензин - це не лише індексування їхньої вартості згідно з інфляцією, а й намагання уряду залатати дірки в бюджеті, вважають оглядачі, - пише "Німецька хвиля".
 

Наприкінці 2011 року Верховна Рада ухвалила рішення збільшити акциз на алкогольні та тютюнові вироби в середньому на 8,9 відсотків. Зростання цін на ці товари очікують в середині січня або навіть в лютому. За розрахунками авторів законопроекту, літр чистого спирту подорожчає на 3,75 гривень, нарахування на натуральні та ігристі вина зростуть на 19-28 копійок, а на пиво – на 6 копійок за літр. Вартість цигарок в роздрібній торгівлі зросте, як очікується, на 35-40 копійок за пачку. Зокрема, пачка "Мальборо" з 12 гривень подорожчає до 12 гривень 40 копійок, а "Кемел" буде коштувати не 10 гривень 50 копійок, а 10 гривень 90 копійок.

Спосіб поповнення бюджету

Деякі економісти пояснюють збільшення акцизів на тютюнові та алкогольні товари намаганням уряду компенсувати втрати бюджету від зниження в 2012 році на один відсоток податку на додану вартість та зменшення податку на прибуток на два відсотки. В уряді не приховують, що так і є. Зокрема, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України опублікувало прогноз збільшення надходжень від нового акцизу на спиртне – на півтора мільярди гривень, а від підвищеного акцизу на тютюнові вироби – на 2 мільярди гривень.

Голова Комітету економістів України та проректор Європейського університету Андрій Новак переконаний, що в Кабміну немає іншого виходу, як "піднімати ціни на ресурсні товари, які все одно будуть гарантовано споживатися у незмінних обсягах".  Серед таких товарів в інтерв'ю Deutsche Welle економіст назвав бензин, дизельне паливо, газ та електроенергію. Саме цією тенденцією Новак пояснив збільшення з 1 січня на 8,9 відсотка акцизів на бензин та дизельне паливо, які стануть дорожчими відповідно на 16 євро за тонну та на 3,7-8 євро за тонну.

Куди відраховують податки?

Щоправда, без відповіді залишається запитання, на що саме буде витрачено зібрані за рахунок збільшення акцизів гроші. Так, приміром, відомо, що у Німеччині з кожного літра бензину А-95 65 євроцентів відраховується на будівництво доріг та транспортної інфраструктури. Так само й частина податків на тютюнові вироби скеровується на фінансування системи охорони здоров’я. А ще кожен євроцент за продані цигарки використовується за "нецільовим" призначенням – на боротьбу з тероризмом. Тобто німецька податкова система здебільшого не містить жодних таємниць для платників податків: всім зрозуміло, скільки і куди грошей скеровано зі всіх споживчих нарахувань.

Натомість в Україні, як зазначив Андрій Новак, практика цільових податків лишається "нерозвиненою", оскільки всі такі податки можна перелічити на пальцях рук. Як приклад, економіст згадав податок з власників автотранспортних засобів, який має скеровуватися на ремонт та будівництво нових доріг, та податок на валютні операції, відсоток з яких має бути перерахований до Пенсійного фонду. "Переважна більшість основних податків, зборів, акцизів і мит, в тому числі й бензинових, алкогольних та тютюнових, скидається в загальний казан державного бюджету, а вже звідти через державний та місцеві бюджети скеровуються на відповідні витрати", – пояснив Новак.

На думку економіста, прозорі цільові податки могли би підвищити довіру населення до держави та її бюджетної системи. А той факт, що значна частка економіки перебуває в тіні, пояснюється "недовірою українців до держави і тому, як вона розпоряджається їхніми податками".

Українці заплатять за бюджетні проблеми уряду

Більше того, латаючи дірки в бюджеті, український уряд не дуже переймається споживацькими можливостями населення України, вважає Андрій Новак. Адже ті ж самі додаткові 8,9 відсотка додадуться і до ціни товарів та послуг, в ціновій структурі яких є значна транспортна складова.

Ще перед новими роком віце-президент Української торгово-промислової конфедерації В'ячеслав Сокерчак прогнозував в українській пресі, що найменше цінові зміни стосуватимуться горілки. Він очікує, що найпопулярніші марки, вартістю 26-32 гривні за пляшку стануть дорожчими лише на 40-50 копійок. А на вартість вина і пива нові акцизи взагалі не вплинуть. Сокерчак пояснив такі очікування тим, що виробники та торгівці алкоголем добре прорахувати платоспроможний попит і не провокуватимуть покупців спокушатися більш дешевими контрабандними напоями, або самогоном.

Потенціал збільшення нарахувань на алкогольні та тютюнові товари в Україні дійсно ще значний, вважає Андрій Новак. Він нагадав, що навіть у порівнянні з сусідніми країнами, ціни на алкоголь та тютюн в Україні значно нижчі. Адже, за оцінками економіста, лобістські групи тютюнових та алкогольних компаній "всіма, в тому числі й корупційними способами стримують підвищення акцизів на свою продукцію". 

Нині, за словами Новака, податкове навантаження на алкогольні та тютюнові вироби в Україні у два-два з половиною рази нижче, ніж в середньому в європейських країнах. Утім, порівнюючи українські ціни з європейськими, не слід забувати й про доходи. "Доходи українців зростають далеко на такими ж темпами, як ціни на основні споживчі товари, зокрема енергоносії. В цілому, середній дохід українця лишається в п'ять-десять разів нижчим за доходи середнього громадянина Євросоюзу", – сказав Новак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ