Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Невідомий іспанець, що візував угоду по LNG-терміналу, мав збудувати на Львівщині сміттєпереробний завод?

Джорді Сарда Бонвеі, причетний до скандалу з початком будівництва в Україні плавучого терміналу для прийому скрапленого газу, мав намір збудувати у Львівській області сміттєпереробний завод.

Про це, зокрема, йдеться у розслідуванні «Української правди».

«Ми спробували з'ясувати, хто ж поставив свій підпис під документом на церемонії за участі перших осіб держави. Про цю людину небагато згадок в інтернеті, крім новин про скандал з LNG-терміналом.

Людина на ім'я Jordi Sarda i Bonvehi числилася серед учасників цьогорічного саміту Ялтинської європейської стратегії. Він був заявлений у якості генерального директора компанії OPISER.

Нам таки вдалося знайти повідомлення ЗМІ, де згадувалося це ім'я - Джорді Сарда Бонвеі. У травні цього року хмельницький сайт biznes.km.ua опублікував новину про зустріч мера цього обласного центру Сергія Мельника з іспанською делегацією.

Щоправда тема зустрічі була дуже далекою від зрідженого газу. Зокрема, йшлося про переробку твердих відходів, тобто сміття.

"До Хмельницького завітали президент компанії "Епса Інтернешинал" Жозе Лоренс, президент компанії "Опісер" Жорді Сарда, засновник компанії "Опісер" Жан Саррі та засновник компанії "Опісер" Микола Підмогильний", - йшлося у повідомленні.

У вітчизняному реєстрі юридичних осіб значиться лише одна компанія зі схожою назвою - ТОВ "Опісер-Укранья". Ця фірма була зареєстрована на початку цього року у Києві на вулиці Трьохсвятительській, 13, офіс 1.

За цією самою адресою знаходиться ще одна компанія – ТОВ "ЕРА-Укранья". І найцікавіше, що керівником останньої записаний власне Джорді Сарда Бонвеі – людина, що підписала угоду щодо LNG-терміналу від імені Gas Natural Fenosa.

Про фірму "ЕРА-Укранья" також можна знайти згадки на західноукраїнських сайтах. Так у 2011 році регіональні видання Львівщині повідомляли, що "ЕРА-Укранья" має побудувати в регіоні сміттєпереробний завод. Стверджувалося, що ця компанія вже звела таке підприємство у іспанській Барселоні.

Була навіть проведена презентація проекту, у якій, зокрема взяли участь губернатор Львівщини Михайло Цимбалюк і директор "ЕРА-Укранья" Джорді Сарда. При чому останній розповідав, що його компанія готова займатися сміттям за 10 мільйонів євро, які мала надати ООН.

Про скраплений газ – жодного слова. Але цікаво, що відомство Владислава Каськіва реалізує нацпроект "Чисте місто", метою якого є саме будівництво нових комплексів з переробки та утилізації твердих побутових відходів. Ціна питання - орієнтовно 5 мільярдів гривень.

Схоже, що Джорді Сарда є звичайним юристом, послугами якого користуються іспанські компанії в Україні».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ