Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нічна екскурсія в кабінет Садового

Учора, 16 листопада, близько опівночі у Львівській міській раді двері кабінету міського голови Андрія Садового вперше відчинилися для екскурсії. Відтак, львів’яни та гості міста отримали можливість посидіти за столом мера та оглянути панораму вечірнього Львова з тераси балкону.

Додамо, екскурсія відбулась в рамках акції «Ніч у Львові», що проводиться уже втретє. Протягом цих вихідних львів’яни та гості міста мають можливість взяти участь в оригінальних нічних екскурсій – старенькими затишними вуличками у супроводі львовознавця Ілька Лемка, підземеллями храмів та Ратуші, Личаківським цвинтарем та стадіоном «Арена Львів». Окрім того, відбуватимуться різноманітні театральні дійства, перформанси, кінопокази та літературні читання. Однак справжньою родзинкою дійства стала екскурсія в кабінет мера, її, наголосимо, провели вперше.

Як розповіла заступник начальника відділу промоції Львівської міської ради Марта Іванишин, така екскурсійна новинка прийшлась до вподоби багатьом й здобула неабияку популярність. Однак,за її словами, кількість відвідувачів обмежена – лишень 20 осіб. «Цю кількість визначали організатори», – пояснила вона.

«Думаю, ця екскурсія викликала такий ажіотаж, бо кожному б хотілося пройти в кабінет мера й подивитися на його робоче місце. Надіюсь, що її проводитимуть в рамках «Ночі у Львові» й надалі»,– зауважила вона.

Отож, розпочалась екскурсія опівночі. Протягом 40 хвилин відомий екскурсоводта історик Ігор Лильо, який в той вечір охрестив себе нічним бургомістром, ознайомлював присутніх з робочими апартаментами Садового. Перед початком Ігор Лильо провів невеличкий інструктаж: «Просив би вас бути дисциплінованими та слухатися. Пам’ятайте, що різниця між демократією та тиранією невелика, однак все-таки є. Тому вночі, коли закони демократії не працюють, я буду тираном».

За словами екскурсовода, з теперішнім приміщенням міського голови визначились ще до Андрія Садового, за Василя Куйбіди. За австріяків, тобто тоді, коли й збудували Ратушу, кабінет мера був поверхом вище.

Як зауважив Ігор Лильо, багато людей дивується, що вхід до Ратуші є вільним. «Як бачимо він вільний навіть уночі»,– додав він. Відтак, львів’яни спокійно можуть мандрувати коридорами міської ради та відвідувати кабінети.

Зайшовши в передпокій кабінету, одразу впадають в очі карти на стінах. Як пояснив історик, це автентичні топографічні карти Львова.

Кабінет Андрія Садового поєднав у собі непоєднане – він скромний, але водночас вишуканий. Як зауважив Ігор Лильо, єдиним серед меблів, що залишилось у спадок від попередників, є довгий округлий стіл. Все інше умеблювання –письмовий стіл, низенький кофейний столик та шафа– з особистої колекції Андрія Садового.

На полицях шафи – повне зібрання творів Івана Франка. Серед картин тут – панорамні зображення Львова та портрет князя Лева, сина Данила Галицького. «Мене охоплює великий розпач, тому що сам король Данило не дуже багато уваги приділяв Львову. Я б сказав, що навіть не дуже його любив. Тому жив у місті Холмі, там помер, там й похований. Натомість Львів розбудовував його син Лев, наше місто й стало столицею королівства. Тому ми, львів’яни, як оригінальні люди, поставили пам’ятник королю Данилу, однак не звели його Левові»,– зробив ліричний відступ екскурсовод. За його словами,всі ці картини передані з Львівської картинної галереї на тимчасове користування.

Не можнабуло не помітити здоровенної книги, що лежала на столі міського голови. Як пояснив екскурсовод, це книга записів почесних гостей Львова. Серед записів є автограф кронпринца Данії, він написав коротко: «Тут був принц».

Ігор Лильо показав чотири ключі, що лежали під склом на синій подушці. За його словами, це найголовніші ключі міста, так звані церемоніальні, датовані вони 18 ст. «Ці ключі міські урядники хотіли видати чоловікові, який єдиний зумів здобути наше місто штурмом, – шведському королю Карлу ХІІ»,– пояснив екскурсовод.

Додамо, що наприкінці екскурсії кожен присутній отримав нагоду посидіти та сфотографуватись за робочим столом Андрія Садового.

Отож, Гал-інфо вирішило поцікавитись, як сиділось на місці міського голови і, взагалі, чи вразило побачене і почуте присутніх.

Як розповів 26-річний Роман зі Львова, враження після екскурсії просто грандіозні: «Не кожний день з’являється така можливість – потрапити в кабінет міського голови, тим паче опівночі». «Сидячи в кріслі Андрія Садового, – жартує хлопець, –відчував себе керівником міста».

Киянин, який спеціально приїхав на «Ніч у Львові», каже, що у Києві такого вільного доступу до міської ради нема, там скрізь охорона. «Їздимо до Львова кілька разів на рік і щоразу відкриваємо щось нове, нові відчуття. І вони завжди позитивні», – каже він.

21-річна Олена розповіла, що її завжди цікавило, як живе влада міста, а тут випала така нагода про це дізнатись. Дівчина зауважила, що сиділося у кріслі міського голови просто чудово. «Екскурсовод говорив, що у Львові ше не було жінки-мера. Думаю, треба це виправити»,– наголосила вона.

Що ж, претендентів на посаду Андрія Садового побільшало. Бо й справді, кому може не сподобатись сидіти у кріслі міського голови.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ