Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НКЦПФР почала процес адаптації умов біржової торгівлі в Україні до європейських правил

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) почала процес адаптації умов біржової торгівлі в Україні до європейських правил. Про це інформує Євроінтеграційний Портал з посиланням на прес-службу відомства.

Зміни сприятимуть більшій прозорості операцій на ринку, встановленню справедливих цін, та створять регулятору можливості оперативного реагування на маніпулятивні угоди.

Першою зміною стали нові правила звітування про позабіржові угоди. Оскільки виконання угод могло бути розтягненим в часі, ні учасники ринку, ні регулятор не мали своєчасної “картинки” позабіржового ринку. Статистика угод не могла слугувати надійним ціновим орієнтиром на ринку, не могла також стати надійною основою для моніторингових систем регулятора для визначення маніпулятивних угод. Відтепер, в Україні, так само як і в Європі, сторони угод мають звітувати за фактом їх укладання, а не за фактом їх виконання.

“В нових правилах укладання угод повинні бути зацікавленими передусім самі учасники ринку – європейські правила спрямовані на прозорість ринку, формування справедливої ціни, попередження маніпуляцій. Ми планомірно гармонізуємо правила гри на українських ринках капіталу до європейських умов. Там, де можемо, вже почали змінювати нормативні документи та правила НКЦПФР. Там, де наших повноважень недостатньо, – пишемо законопроекти. Сподіваємось, нам не доведеться довго переконувати політиків відкрити українські ринки капіталу інвесторам, в приході яких ми всі зацікавлені”, - прокоментував член НКЦПФР Дмитро Тарабакін.

Нова система звітування – це початок комплексного реформування умов та правил організованої торгівлі в Україні, які включатимуть в себе також нові вимоги до торгових систем, кібер-захисту на сучасному рівні, запровадження корпоративного управління бірж.

Зміни впроваджуються в рамках взаємодії НКЦПФР з європейськими партнерами, зокрема, Європейським банком реконструкції та розвитку, Іспанською біржею BME та юридичною компанією Dentos.

Євроінтеграційний Портал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ