Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Nord Stream запущено

Країни-учасниці проекту Nord Stream - Росія, Німеччина, Нідерланди і Франція ввели в експлуатацію першу нитку газопроводу "Північний потік". У церемонії відкриття взяли участь президент Росії Дмитро Медведєв, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон, прем'єр-міністр Нідерландів Марко Рютте, а також комісар Євросоюзу (ЄС) з енергетики Гюнтер Еттінгер.

Як повідомляв напередодні директор за погодженням компанії Nord Stream AG Дірк фон Амельн, газопровід запрацює з потужністю 1 млн куб. м газу на годину, що дозволить забезпечити прокачування 8,5 млрд куб. м газу в рік, повідомляє РБК-Україна.

Нагадаємо, що 6 вересня 2011 р. Nord Stream почав заповнення першої нитки газопроводу так званим "технічним газом, що було завершальним етапом робіт перед введенням в експлуатацію, необхідним для того, щоб привести першу нитку газопроводу до повної готовності до транспортування газу.

Раніше глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер повідомив, що вже побудовано понад 700 км другої нитки "Північного потоку", або близько 60% від всієї протяжності другий "труби". Після введення в експлуатацію другої нитки до 2012 р.обидві нитки газопроводу "Північний потік" зможуть транспортувати в Європу 55 млрд куб. м російського газу в рік.

"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район г.Выборга в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу становить близько 1,2 тис. км.

Загальний обсяг інвестицій у будівництво становить 8,8 млрд євро. Термін повернення інвестицій, за попередньою оцінкою, складе 10-16 років. Трохи менше третини обсягу фінансування проекту (30%) забезпечують п'ять акціонерів компанії-оператора, решта 70% - залучені у 26 міжнародних банків. У число акціонерів проекту входять Газпром"(51%), німецькі E.ON Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голландська N.V. Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ