Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Норман Дейвіс дослідив поразку Червоної армії у Радянсько-Польській війні 1920 року

Професор Оксфордського університету, всесвітньо відомий історик Норман Дейвіс вперше дослідив поразку Червоної армії у Радянсько-Польській війні, чого не робили його попередники, що займалися вивченням історії Європи. Про це, відповідаючи на запитання „Гал-info” розповів Норман Дейвіс.
За його словами, більшість підручників, з допомогою яких здобувають знання історії українські студенти та школярі не зовсім правильно інтерпретують питання Радянсько-Польської війни 1920 року, оскільки у цій війні Червона армія потерпіла нищівної поразки, а за інформацією підручників радянські війська не потерпіли нищівних поразок з великими втратами у вищезгаданому радянсько-польському протистоянні.    
  Норман Дейвіс - автор монументального видання "Європа: історія", яке стало бестселлером і перекладене більшістю світових мов, в тому числі українською. "Професор Дейвіс зумів дистанціюватися від стереотипів і написати дуже цікаву історію Європи, яка охоплює й історію України, — зазначив ректор УКУ о. д-р Борис Ґудзяк. - Він був одним із перших у західній історіографії, хто відійшов від англо-франко-германоцентризму в трактуванні європейської історії, наголосивши на вагомій ролі Східної Європи, зокрема, й України, в історичних та геополітичних процесах. Його праця є надзвичайно важлива для України передовсім з погляду європейської інтеграції нашої країни".
Норман Дейвіс - британський історик, який здобув світове визнання своїми науковими розвідками про історію Польщі, Європи та Британських островів. Народився 8 червня 1939 року в Болтоні (Англія). Навчався у Магдапенському коледжі в Оксфорді, прагнув здобути ступінь доктора філософії у Росії, куди його не пустили. Навчаючись у Ягеллонському університеті в Кракові, досліджував польсько-радянську війну 1919-1920 років. Захистив дисертацію під назвою „Британська міжнародна політика щодо Польщі 1919-20 pp.".
З 1971 р. Дейвіс викладав історію Польщі в Лондонському університеті, був позаштатним членом Волфсонського коледжу в Оксфорді, читав лекції у США, Канаді, Австралії, Китаї та Європі. Репутацію здобув завдяки ґрунтовній історії Польщі, що вийшла 1981 року під назвою "Ігрища Бога" ("God's Playground") і надалі залишається дуже впливовою. У своїх працях про історію Європи (1996) та Британських островів (1999) він намагався показати важливість європейської "периферії". У праці „Острови" ("The Isles") спробував розвінчати міф про "британську національність", закликав до незалежності Шотландії та Уельсу. 2004 року міжнародна спільнота із зацікавленням сприйняла його книгу "Повстання 44-го року", яка описує Варшавське повстання.
Найближчим часом повинна побачити світ ще одна фундаментальна публікація британського історика, присвячена Другій світовій війні. Професор Дейвіс отримав численні нагороди й титули, в тому числі почесний докторський ступінь Люблінського і Ґданського університетів, членство в Польській Академії Наук та в Academia Scientarium і Artium Europea, членство в Британській Академії та Королівському історичному товаристві. Він також почесний громадянин міст Любліна й Кракова. 2005 року нагороджений орденом св. Станіслава в Польщі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ