Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Норму Держбюджету, що договір оренди приміщень можна поновити тільки на умовах конкурсу слід скасувати, - підприємці

Асоціація роботодавців Львівщини закликала Львівську обласну раду, міські та селищні ради області спростити умови надання приміщень в оренду для ведення підприємницької діяльності, – про це сьогодні, 15 квітня, під час прес-конференції сказав президент Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес. Зокрема, йдеться про збільшення тривалості терміну договорів оренди приміщень та зниження розміру орендної плати.
"Основним фінансовим питанням для підприємців є орендна плата за приміщення. Зокрема,на рівні державної влади було прийнято норми, які не відповідають інтересам бізнесу”, – сказав Зеновій Бермес. Згідно із Законом України „Про Державний бюджет на 2009 рік” передбачалось, що після закінчення строку договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов’язки, повинен поновлювати договір на умовах конкурсу. „Верховна Рада, прийнявши таку норум, сама спричинилася до суперечності, адже договори оренди регулюються Цивільним кодексом та іншими нормативними актами вищої дії, ніж Закон про бюджет”, – прокоментував Зеновій Бермес.

Наразі вже підготовано та затверджено Проект Закону „Про внесення змін до статті 73 Закону „Про Державний бюджет на 2009 рік””, яким передбачено скасувати проведення конкурсу на оренду приміщен..

Як розповів начальник управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради Євген Климкович, загалом цього року має бути переукладено більше як 400 договорів оренди приміщень комунальної власності. „За три місяці цього року ми вже мали переукласти 70 договорів. Звісно, мови про переукладення договорів оренди з недобросовісними орендарями бути не може, але добросовісні орендарі повинні мати першочергове право на укладення договору оренди певного приміщення”, – сказав Євген Климкович.

На останньому засіданні сесії Львівської міської ради було ухвалено постанову про зниження орендних ставок на нерухоме майно та визначення окремих категорій, які сплачуватимуть орендну плату за диференційованим тарифом – 1 грн/рік або 1 грн/метр квадратний. До першої категорії належать благодійні організації, комунальні підприємства, молодіжні, ветеранські, релігійні організації та житлово-експлуатаційні підприємства усіх форм власності. До другої категорії – бюджетні організації.

Оскільки зміни в бюджет ще не внесені, то у міській раді все ж готуватимуться до конкурсу на оренду приміщень комунальної власності. „Проте ми надіємось що до проведення конкурсу не дійде”, – сказав Євген Климкович.

Також підприємці сподіваються, що і обласна влада підтримає ініціативу щодо спрощення орендних договорів та зменшення орендної ставки. „Нині терміни оренди такі, що підприємцям не вигідно вкладати кошти в розбудову приміщень. За таких умов підприємець не може планувати роботу на довгий термін”, - прокоментував ситуацію Зеновій Бермес.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ