Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нові паспорти з 1 листопада: хто зможе отримати і чи будуть діяти старі

​З 1 листопада 2018 року всі українці зможуть отримати внутрішній паспорт громадянина України нового зразка – у формі ID-карти

У жовтні Кабмін вніс зміни до постанови уряду від 25 березня 2015 року № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України». Відповідно до цього документа, який набере чинності з 1 листопада, отримати ID-карти зможуть всі бажаючі, обмінявши свої старі паперові паспорти на пластикові картки.

Паспорти в формі ID-картки почали видавати в Україні ще в січні 2016 року, але отримати їх могли тільки особи, які досягли 14-річного віку. Також володарями пластикових паспортів могли стати ті, хто отримував новий паспорт замість втраченого або викраденого. Крім того, отримати ID-карту замість старого паспорта можна було при досягненні 25 і 45 років, а також у зв’язку зі зміною прізвища. Однак з 1 листопада ID-карту зможуть отримати всі бажаючі.

Для того, щоб отримати паспорт нового зразка, потрібно звернутися в Центр надання адміністративних послуг або у відділення Державної міграційної служби. Для тих, хто отримує паспорт вперше, оформлення документа буде безкоштовним. Якщо відбувається заміна паперового паспорта на картку або відновлення документа, то потрібно буде сплатити адміністративний збір у розмірі 279 грн.

В ID-паспорт вбудований чіп, на який занесені біометричні дані власника. Картка містить фотографія, підпис, номер і серію паспорта, дані про місце реєстрації та проживання, сімейний стан і дітей. На додаток, на ID-карту записується індивідуальний податковий номер.

Міняти документ старого зразка на пластикову картку можна тільки при бажанні це зробити. Заміна не є обов’язковою. Паперовий паспорт старого зразка буде діяти до закінчення терміну дії.

Згідно з рішенням Великої палати Верховного суду, громадяни України можуть самостійно вибирати форму документа, що посвідчує особу. Так що можна або оформити ІD-картку з електронним чіпом, або залишити собі традиційну паперову книжечку.

Впровадження ID-паспортів в Україні було покликане підвищити захист документів від підробки, крадіжки особистих даних і в цілому поліпшити безпеку суспільства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ