Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новорічні феєрверки вбили одну людину, чотирьох покалічили

Напередодні Новорічних та Різдвяних правоохоронці перевірили місця можливого нелегального продажу, зберігання та виготовлення піротехніки, – повідомили у ДЗГтаМД МВС України.

 

До 1 січня 2010 року працівники міліції перевірили близько 1 200 торговельних закладів, які мають відповідні ліцензії МВС України з реалізації піротехнічної продукції, та майже 10 тисяч стихійних місць можливої реалізації населенню піротехніки.

 

Як наслідок – вилучено понад 52,8 тонни піротехнічних засобів, в тому числі понад 800 тисяч штук петард, які заборонені законодавством. Загалом встановлено 969 випадків продажу піротехнічних засобів без відповідних документів, за трьома фактами порушень законодавства вже прийнято рішення про анулювання ліцензій на право торгівлі піротехнічними засобами – у Вінницькій, Донецькій та Київській областях.

 

Найбільше вилучено піротехніки в Автономній Республіці Крим - понад 188 тис. одиниць, місті Києві – понад 131 тис. одиниць, Сумській та Донецькій областях – відповідно 58 та 55 тис. одиниць. За порушення правил торгівлі піротехнічними засобами 979 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та 112 – за протиправне застосування піротехніки.

 

На жаль, незважаючи на здійснення міліцією профілактичних заходів під час святкування Нового року в державі зареєстровано п‘ять надзвичайних подій, пов‘язаних з використанням піротехніки, внаслідок яких одна людина загинула та чотири зазнали травм різних ступенів тяжкості. На Полтавщині через необережне поводження з піротехнічним засобом загинув 27-річний чоловік. Підпалюючи фітиль салютної установки, він нахилив голову над нею та внаслідок пострілів отримав смертельне поранення. Від розриву петарди травмовано руку харків‘янина, а житель Київщини поранив себе в гомілку знову ж через безпечне поводження з піротехнікою. Під час запалення салютної установки отримав травми та опіки голови й житель Рівненщини, а на Івано-Франківщині від петарди постраждала 12-річна дівчинка, якій поставлено діагноз контузія ока.

 

Як зазначив начальник Департаменту громадської безпеки МВС України Володимир Маєвський, всі постраждалі, окрім 12-річної дівчинки, дорослі люди віком від 27-ми до 58 років, які мали б усвідомлювати свої дії та потурбуватися про власну безпеку під час використання піротехнічних засобів. Однак якщо завдяки профілактичній роботі вдалося знизити рівень травматизму серед неповнолітніх, дорослі люди чомусь забули про заходи перестороги, що й стало причиною нещасть.

 

«У святкові дні особовий склад органів внутрішніх справ переведено на посилений варіант несення служби. Загалом упродовж перших трьох днів нового року до органів внутрішніх справ надходило в півтора рази менше повідомлень про злочини та події, - зазначив Володимир Маєвський. – Однак попереду святкування Різдва Христового, чимало вихідних. Тож хочу ще раз нагадати, що піротехнічні засоби вимагають обережного використання. Аби не затьмарити радість свята, будьте пильними та уважними самі та стежте, щоб таких же правил поведінки дотримувалися ваші діти, близькі, знайомі».

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ