Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Нову територію для міського сміттєзвалища, можливо, і не доведеться шукати

Обласна влада більше схиляється до екологічно-обґрунтованої рекультивації Грибовицького сміттєзвалища з використанням фондів Кіотського протоколу, ніж пошуку нової ділянки для сміттєзвалища. Про це «Гал-info» повідомив голова комісії Львівської облради з питань планування території, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Валерій Калинюк.

 Щоправда, Валерій Калинюк відзначив, що спочатку Україні потрібно дотриматися всіх умов та вимог Кіотського протоколу, перш ніж можна буде отримати міжнародне фінансування на рекультивацію. Всі ці процедури, на його думку, можна було б провести до 2007 року.
 Однак курс на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища не є остаточним, а вважається одним із найбільш імовірних, якій обласна влада бере до уваги, — підсумував Валерій Калинюк.  
   Зазначимо, що всі розвинуті держави та країни з перехідною економікою, які ратифікували цей документ (Кіотський протокол), беруть на себе зобов'язання обмежити та знизити викиди парникових газів у 2008—2012 рр. Протокол діє саме у ці терміни, а в 2013-му буде розроблено новий документ. До речі, саме тому США, після жорсткої критики з боку ЄС, пообіцяли з 2013 р. приєднатися до світового руху зі зміни клімату. На перший погляд, обмеження на викиди досить незначні. Україні дозволяється викидати 100% парникових газів від рівня 1990 р., державам ЄС — 92%, Японії — 94%. Але Велика Британія та Німеччина повинні знизити їх майже на 15%. Австралія, Греція, Ірландія, Ісландія та Португалія можуть навіть збільшити. Долю України розділятимуть Фінляндія, Франція та Росія (якщо остання все-таки ратифікує договір) — цим країнам не потрібно перевищувати рівень 1990 р. Для США пропонували майже 93% викидів рівня 1990 р., що коштуватиме близько 750 млрд дол.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ