Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Новини про коронавірус: ситуація в світі, випробування вакцин, здача аналізів в Україні

Вчені з різних країн світу активно працюють над створенням вакцин проти коронавірусу SARS-CoV-2: вже почалися випробування на людях. Виявлено нове ускладнення COVID-19. В Україні лабораторія МедЛаб продовжує тестувати всіх бажаючих на коронавірус. Ці та інші новини читайте в нашому матеріалі.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус вважає, що коронавірус SARS-CoV-2 залишиться з людьми ще надовго, навіть незважаючи на спад кількості нових заражень в багатьох країнах.

Італійськими вченими виявлено, що новий коронавірус може зберігатися на слизових оболонках очей навіть після негативного результату тесту. Тому ще раз повторимо «трендову» на сьогоднішній день рекомендацію медиків: частіше мийте руки та намагайтеся не торкатися очей, а також рота і носа.

Виявлено нове ускладнення COVID-19 – про це заявив доктор Хуман Пур, фахівець медкомплекса Бет-Ізрейел в Нью-Йорку, повідомляє MedicalXPress. Пур визначив, що у людей, інфікованих новим коронавірусом, може порушуватися згортання крові та утворюватися тромби. Ці тромби, в свою чергу, призводять до респіраторної (дихальної) недостатності. Доктор Джин Марраццо з бірмінгемського Університету Алабами вважає, що з утворенням тромбів також пов'язано й одне з раніше відомих ускладнень – втрата нюху.

При цьому лікарі зазначають, що спроби лікування тромбозу при COVID-19 здатні завдати шкоди пацієнтові. Загрозу обумовлено ​​тим, що пацієнти з високим рівнем плазміну (ферменту, який розщеплює тромби) зазвичай переносять захворювання набагато важче.

Великобританія розпочала випробування на людях нової вакцини від коронавірусу, повідомляє видання Independent. При розробці вакцини використовувалися фрагменти генетичного коду коронавірусу SARS-CoV-2, «запаковані» в безпечний вірус. До середини травня оксфордские фахівці протестують свою розробку на 500 добровольцях. Якщо перший етап випробувань пройде успішно, у другому етапі будуть задіяні 1000 добровольців. Професор Інституту Дженнера в Оксфорді Адріан Хілл повідомив раніше, що мета роботи – отримати як мінімум мільйон доз вакцини до вересня цього року.

Активна робота в цьому напрямку триває і в інших країнах: всього в світі в сфері розробки вакцин від коронавірусу задіяно 80 груп вчених, повідомляє BBC. У Сіетлі перші випробування вакцини були проведені ще в березні – чотири добровольця, включаючи 43-річну матір двох дітей Дженніфер Хеллер (вона була першою), отримали «пробні дози».

Об'єднали зусилля фармацевтичні гіганти Sanofi і GSK – співробітники обох компаній тепер спільно працюють над створенням вакцини.

В Австралії доклінічні випробування вакцини від коронавірусу були проведені на тваринах (тхорах). Випробування на людях плануються до кінця квітня.

Однак зараз ще рано сподіватися, що будь-яка з цих вакцин виявиться достатньо ефективною для запуску в масове використання.

Станом на 23 квітня загальна кількість зафіксованих в світі заражень SARS-CoV-2 перевищило 2,6 млн. Найбільше число зареєстрованих випадків – в США (більше ніж 842 тис.), Іспанії (> 213 тис.), Італії (> 187 тис.), Франції (> 157 тис.), Німеччині (> 150 тис.) і Великобританії (> 134 тис.). В інших країнах кількість офіційно діагностованого COVID-19 поки що залишається нижче позначки в 100 тисяч.

Що стосується України – у нас кількість зафіксованих випадків зараження перевищило позначку в 7000, за станом на 23 квітня склавши 7170 позитивних тестів.

Щоб не спровокувати колапс медичної системи та захистити себе і своїх близьких від зараження, всі свідомі українці повинні:

  • строго дотримуватися вимог карантину, прийнятих на державному рівні;
  • звести до мінімуму кількість соціальних контактів;
  • за бажанням – пройти тестування на коронавірус.

Де в Україні можна пройти тестування на коронавірус?


Здати аналіз крові на коронавірус SARS-CoV-2 (платно) можна у відділеннях багатопрофільної лабораторії МедЛаб.

Лабораторія пропонує дослідження за двома методиками, прийнятими в усьому світі:

  • експрес-тест на визначення специфічних імуноглобулінів – антитіл до коронавірусу: IgM (визначення гострої фази хвороби – свіжого зараження) та IgG (визначення стійкого імунітету, якщо хвороба була раніше). Результат експрес-тесту можна отримати через один робочий день;
  • ПЛР-діагностика – це дослідження визначає наявність самого вірусу. Результат цього аналізу буде готовий протягом двох робочих днів, а його точність становить 100%.

Головний лікар київської Олександрівської лікарні Людмила Антоненко написала на своїй сторінці в Facebook, що карантин в Україні продовжений недарма: в інфекційних відділеннях столиці вже закінчуються вільні місця. Доктор зазначає, що загроза нікуди не зникла.

Тому ми рекомендуємо вам ретельно дбати про своє здоров'я і не ігнорувати правила карантину. Зберігайте спокій і будьте здорові!

Реклама

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ