Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новий КПК забирає мотивацію «вибивати зізнання», - Лавринович

Проект нового Кримінального процесуального кодексу унеможливлює мотивацію «вибивати зізнання» з підозрюваного.

Про це в ефірі Радіо Свобода заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

«Новий проект, внесений головою держави на розгляд парламенту, робить неможливим мотивацію отримання зізнання від людини, яка не вчиняла злочин, оскільки суд має розглядати як доказ тільки матеріали допиту і документи, що розглядаються у судовому засіданні. Такого явища, як досудове слідство, у проекті нового Кримінального процесуального кодексу взагалі не міститься», – розповів міністр.

На його думку, «це є головним запобіжником того, що немає потреби «вибивати» якісь зізнання чи свідчення з підозрюваного, оскільки вони взагалі не братиметься до уваги в суді». «Думаю, це суттєво, дуже суттєво вплине на неможливість засудження невинних людей», – додав Олександр Лавринович.

Водночас, за словами міністра, процес ухвалення кодексу поки не завершений, «він вийшов на старт заключного етапу» – розгляду й ухвалення у парламенті. «Можливо, це найважливіший етап, і те, що він буде непростий, що буде бажання документ поредагувати, поправити так, щоб деякі важливі напрями змінилися, я в цьому не сумніваюся», – зазначив глава Мін’юсту.

Міністр вважає, що Україна вперше має «історичний шанс» ухвалити новий Кримінальний процесуальний кодекс. «Є реальне бажання глави держави це зробити, і є політично орієнтована більшість, яка підтримує пропозиції Президента України. Сьогодні ймовірність того, що це може відбутися, є найбільшою за всі роки незалежності України», – додав Олександр Лавринович.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ