Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Новий закон про вибори потребує інформаційної кампанії з його тлумачення, - експерт

Вибори – важливий інструмент демократії, який повинен сприяти тому, щоб виборці утотожнювали себе із владою. Наразі дистанціювання між виборцями та владою сягає критичної точки. Про це сьогодні, 22 листопада, під час громадського обговорення виборчої реформи в Україні повідомила виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська.

На думку експерта, новий закон про вибори потребує інформаційної кампанії, яка сприятиме тлумаченню та роз’яснення закону пересічному виборцю. Експерт вважає, що новий закон прийнятий лише на одні вибори. На думку Оксани Дащаківської, є кілька причин з яких виборці не довіряють парламенту та владі.

«Найперше, це те, що закон змінено перед виборами, а для виборців – це сигнал про те, що правила міняються для певного кола осіб задля спияння їх перемозі. Політики, які пройшли в парламент намагаються зберегти своє місце у ньому. Це вигідно і більшості, і опозиції», – зазначила Оксана Дащаківська.

За її словами, недовіру з боку громади викликають й факти політичної корупції та підкилимні домовленості, які грають важливу роль у прийнятті правил гри, тобто закону про вибори нардепів.

«Окрім того, опитування яке провела Лабораторія законодавчих ініціатив, свідчить про те, що на сьогодні парламенту довіряє лише 2,8% українців, а саме цей орган приймає правила гри. То про яку тоді довіру до нового закону може йти мова? Парламентарі не реагують на волю виборця, хоча взяли на себе відповідальність представляти у законодавчому органі. Окрім того, постійні бійки та конфлікти тільки посилюють недовіру до парламенту», – вважає експерт.

На думку експерта, ситуацію можуть змінити громадські організації та ЗМІ, провівши роз’яснювальну роботу та інформаційну кампанію. Вона вважає, що сильне громадянське суспільство може змінити ситуацію, однак поки виборець не навчиться бути свідомим свого вибору «в Україні й надалі голосуватимуть кишенею».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ