Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

НУ-НСу варто було б погодитися на керівництво Мартинюка — Кендзьор про зрив засідання робочої групи

«Протистояння, яке сьогодні відбулося при засіданні робочої групи з підготовки до першої сесії новообраного парламенту, викликано тим, що представники робочої групи не змогли визначитися, хто буде її керівником», — зазначив «Гал-info» кандидат у народні депутати від НУ-НС, голова ЛКО НРУ Ярослав Кендзьор, коментуючи сьогоднішнє засідання робочої групи, яке було зірвано.
«Робота була зірвана, оскільки 15 чоловік проголосувало за кандидатуру Романа Зварича на посаду керівника цієї групи та 15 проголосувало за кандидатуру Адама Мартинюка. Блок Юлії Тимошенко готовий був погодитися на те, щоб групу очолив Адам Мартинюк, а НУ-НС наполягав на кандидатурі Зварича. Я думаю, що завтра робота робочої групи з підготовки до проведення сесії парламенту буде налагоджена і варто було б погодитися на кандидатуру керівника цієї робочої групи, адже її функції – суто технічні та від неї насправді не так багато і залежить. Тому треба погодитися, адже її функції тільки такі: визначити дату проведення першого пленарного засідання, і політична приналежність Романа Зварича чи Адама Мартинюка на це особливо не впливатиме і від цього не залежатиме. Також вони повинні напрацювати пропозиції щодо порядку денного, проте це тільки пропозиції, а остаточно це буде визначено на сесії парламенту. Також група повинна вирішити ще одне технічне питання: як розсадити депутатів новообраної Верховної Ради України у залі, тобто у якій послідовності. І на цьому їхні повноваження закінчуються, тому, на моє глибоке переконання, політична приналежність керівника групи на це особливо не впливатиме. А протистояння, яке присутнє по інерції, «прийшло» від колишніх часів», — зазначив Кендзьор.
Нагадаємо, сьогодні, 12 листопада, у Верховній Раді України відбулося засідання Підготовчої депутатської групи з опрацювання пропозицій щодо організації підготовки та проведення урочистого засідання, пленарних засідань першої сесії Верховної Ради VІ скликання. У засіданні взяли участь представники всіх політичних сил, які будуть представлені у Верховній Раді України шостого скликання: Партії регіонів, БЮТ, "Наша Україна-Народна самооборона", КПУ, Блоку Литвина. Вони делегували до складу Підготовчої депутатської групи 30 представників, по 1 від 15 обраних народних депутатів. Вів засідання Голова Верховної Ради України п'ятого скликання Олександр Мороз.
Дискусія розгорілася навколо питань про обрання керівництва Підготовчою депутатською групою та ухвалених на попередньому засіданні змін до Положення про Підготовчу депутатську групу. Зміни передбачають прийняття рішень простою більшістю від присутніх на засіданні. Проти таких змін виступили представники Партії регіонів. Вони пропонували скасувати внесення змін і тільки після цього приступити до розгляду першого питання про обрання голови, заступника голови і секретаря Підготовчої депутатської групи.
Після обговорення на голосування було поставлено питання про обрання голови Підготовчої депутатської групи. На цю посаду було внесено дві кандидатури: Романа Зварича від блоку «Наша Україна-Народна самооборона» і Адама Мартинюка від Комуністичної партії. У підсумку жодна з кандидатур не набрала необхідної кількості голосів для обрання.
Після цього у засіданні на пропозицію представників Партії регіонів було оголошено перерву.
Після закінчення перерви на засіданні головував перший заступник Голови Верховної Ради України п'ятого  скликання Адам Мартинюк. На голосування знову було поставлено питання про обрання голови. За підсумками голосування кандидатури Романа Зварича і Адама Мартинюка набрали однакову кількість голосів по 15.
Після ухвалення цього рішення у засіданні оголошено перерву до 13 листопада. — повідомили «Гал-info» в Інформаційному управлінні ВРУ 5 скликання.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ