Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

NYT з'ясувала, за що Росія намагалася вбити Скрипаля

Сергій Скрипаль, колишній російський шпигун, отруєний у Великій Британії, в останні роки співпрацював з розвідкою Іспанії, країною, яка перебуває в постійній боротьбі з російськими організованими злочинними групами, деякі з яких пов'язані з російським урядом. Про це пише газета The New York Times.

За словами європейських чиновників, замість того, щоб жити ізольованим життям у відставці, Скрипаль продовжував надавати інформацію розвідникам в Чехії і Естонії. І, як з'ясовується, в Іспанії.

Нові дані проводять ще одну яскраву паралель між Скрипалем і іншим колишнім російським розвідником Олександром Литвиненком, який помер в Лондоні в 2006 році після отруєння радіоактивним ізотопом полонію. Іспанська влада визнала, що Литвиненко залучався до кампанії із боротьби з учасниками російської організованої злочинності в Іспанії.

Будучи полковником російської розвідки, в середині 1990-х років Скрипаль працював в Мадриді під прикриттям в якості військового аташе в російському посольстві.

Згідно з російськими судовими документами він був завербований британською розвідкою як шпигун. Це спричинило ланцюг глобальних подій: його арешт в Росії в 2004 році, звільнення за обміном шпигунами зі Сполученими Штатами в 2010 році і його переселення в Англію в тому ж році.

В останні роки Скрипаль їздив в Іспанію на кілька зустрічей з офіцерами розвідувальної служби країни, хоча зміст і точний час цих зустрічей засекречено.

"Він продовжував приїжджати в Іспанію, - сказав виданню іспанський журналіст Фернандо Руеда, пославшись на розмови з іспанськими розвідниками.

В роки після переселення в Англію Скрипаль жив відкрито в місті Солсбері.

Але він їздив до Праги в 2012 році, де провів зустріч з чеськими розвідниками. У 2016 він їздив до столиці Естонії Таллінна, щоб передати інформацію місцевим спецслужбам. У кожній з поїздок, які були організовані і схвалені британською службою зовнішньої розвідки МІ-6, він розповів про російську розвідку і, можливо, надав інформацію, яка привела до вигнання російських шпигунів під прикриттям.

Проте, газета зазначає, що Іспанія - це особливий випадок. З часу розпаду Радянського Союзу Іспанія була притулком для російських кримінальних босів і корумпованих чиновників. Вважається, що деякі з них пов'язані з Кремлем.

Те, що Скрипаль продовжував візити до Іспанії було підтверджено нинішньою високопоставленою особою, яка не надала додаткової інформації. Але колишні чиновники повідомили, що Скрипаль був би особливо корисний в боротьбі з російською організованою злочинністю.

"З самого початку у нас була велика проблема. Ми проігнорували російське явище і її організовану злочинність. Ми не знали, як вони діяли", - сказав відставний іспанський начальник поліції на умовах анонімності.

"Скрипаль, Литвиненко, вони дали більш точне уявлення про реальність", - сказав він.

Іспанські прокурори і слідчі поліції визнали що співпрацювали з Литвиненком, експертом з російської організованої злочинності, який втік до Англії після публічної сварки з Владіміром Путіним, коли він був директором Федеральної служби безпеки.

Адвокат сім'ї Литвиненка стверджував, що він також був агентом іспанського розвідувального агентства і планував відправитися в Іспанію, щоб передати докази можливих зв'язків між Кремлем і російськими діячами організованої злочинності. Він був убитий, перш ніж він зміг здійснити поїздку.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ