Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

О. д-р Святослав Шевчук відвідав філію УКУ в Аргентині, яка займається справою українознавства

З 23 грудня 2005 року по 15 січня 2006 року о. д-р Святослав Шевчук, адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, віце-ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа, перебував з офіційним візитом в Аргентині. Поїздка відбулася з благословення Блаженнішого Любомира, Верховного Архієпископа Києво-Галицького, з ініціативи Українського католицького університету та за сприяння і підтримки Римського товариства Святої Софії.
Головним пунктом візиту була філія Римського УКУ Святого Климента, Папи Римського, яка вже протягом 40 років займається справою українознавства, питанням навчання української мови та культури нащадків наших емігрантів в Аргентині. Про це повідомив прес-секретар глави УГКЦ о. Ігор Яців
Метою поїздки було бажання ознайомитися з життям вірних УГКЦ в Аргентині та побачити, що собою являє ця філія після такого довгого часу своєї діяльності, яким чином Церква в Україні може сьогодні підтримати і дати нову перспективу для її розвитку.
«Я відвідав багато наших парафій, відвідав столицю Аргентини Буенос-Айрес, провінції Буенос-Айрес, Чако та Місіонес, — розповів о. Святослав. — Також відвідав Сестер Василіянок та Сестер Служебниць в Аргентині. Знайомився з потребами, які існують в Аргентині. Нас цікавило, чи дійсно тамтешня молодь є зацікавлена у вивченні української мови та культури, тобто чи є потреба для того, щоб можна було підтримувати і розвивати якусь структуру, яка займається розвитком і поширенням українознавчих ідей та матерій в Аргентині».
Під час візиту до Аргентини о. Святослав взяв участь у літньому курсі українознавства, який щороку проводить філія УКУ в провінції Місіонес. Цей курс, як і попередні, відбувся за підтримки Єпарха Аргентинського УГКЦ Владики Михайла (Микицея) в містечку Елєм. Ця літня школа українознавства відбувається при монастирі Сестер Василіянок і за сприяння місцевої парафії Святих Петра і Павла, при якій цей монастир розвивається. Парох о. Аріель Еспачус підтримує і старається про те, щоби діти, які на цей курс приїжджають, мали що їсти, де спати, тобто дбає про всі матеріальні речі.
«Вражаючим було побачити дітей, нащадків українців, які з‘їхалися майже з цілої Аргентини, для того, щоби під час своїх канікул, під час невимовної спеки, протягом 11-ти годин на день вивчати українську мову, історію української Церкви та України, — зазначив о. Святослав. — Із захопленням спостерігав, як вони навчалися різного роду народних промислів, матеріальної культури нашого народу: малювати писанки, вишивати, укладати ґердани, плести чотки, різьбити і т. д».
Ще одним дуже важливим елементом цих курсів була їхня духовна програма. Діти кожного дня мали нагоду бути на україномовній Божественній Літургії, яку вони з великим зацікавленням співали українською мовою. Кожного дня вони мали принаймні одну годину літургійного співу, де вони вчилися співати літургійні гімни та мелодії. Так само учасники навчання мали нагоду для сповіді, духовних розмов, катехизації. Дуже важливим є те, що курс відбувався фактично при монастирі Сестер Василіянок, які створювали відповідну атмосферу для цього курсу.
«Я підтримую ту ідею, яка була раніше висловлена, яка мабуть ще буде обговорюватися, щоби ця філія була реформована в Інститут української культури, який буде приналежний до УКУ у Львові. Таким чином ми будемо творити своєрідний міст між Україною та Аргентиною для того, щоби допомогти цим викладачам, ентузіастам, які займаються поширенням та збереженням української культури. Ми зі свого боку намагатимемось підтримати всім, чим тільки зможемо. Зокрема відкрити двері для тих дітей з Аргентини, які би захотіли вивчати богослов\\\'я в УКУ або у Львівській Духовній Семінарії. Це зробимо для того, щоби ця справа українознавства, яка сьогодні в Аргентині не лише є збережена, а й розвивається могла бути здійснена», — наголосив о. Святослав Шевчук.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ