Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Обласна санепідемстанція попереджає про небезпеку отруєння грибами

Обласна санепідемстанція попереджає про небезпеку отруєння грибами
З початку року у Львівській області сталось 13 випадків отруєння грибами, у яких постраждало 14 людей, з них семеро дітей, повідомляє Львівська обласна санепідстанція. Один випадок закінчився летально – померла мати і донька. Найбільше випадків отруєння грибами зафіксовано у Львові. Частими такі випадки є у Золочівському, Яворівському, Пустомитівському, Жовківському та Жидачівському районах області.

Отруєння виникає через споживання умовно їстівних та неїстівних грибів, стверджує лікар відділення харчування обласної санепідстанції  Мирослав Гушул. «Ми стикалися з випадками отруєння від сироїжок, глив та інших умовно їстівних грибів. Зустрічаються також випадки отруєння і неїстівними грибами – блідою поганкою, парасольками тощо». Головними симптомами при отруєнні є – запаморочення, головний біль та біль у животі, кволість, нудота. При отруєнні  грибами, які діють на печінку і нирки (бліда поганка), може виникнути жовтушність шкіри, а гриби нейротропної дії (мухомори) вражають нервову систему, що викликає розлади зору, порушення координації руху, судоми та галюцинації.
Головною причиною отруєння Мирослав Гушул назвав необізнаність грибників. «По-перше, не всі люди вміють розрізнити їстівні гриби від неїстівних, а по-друге, мало хто знає, як провести правильну термічну обробку продукту», - зазначив він. Щоб  уникнути отруєнь, лікар радить перед приготуванням попередньо відварити гриби не менше 3-х разів по 10-15 хвилин, при цьому щоразу у новій воді. Також Мирослав Гушул рекомендує не купувати гриби на стихійних ринках та при дорогах, адже невідомо, чи всі вони їстівні. «Не варто також забувати, що отруйні якості зберігаються навіть після висушення грибів. Тому обов’язково вимагайте у продавців експертний висновок Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи при купівлі такого продукту», - підказує лікар відділення харчування обласної санепідстанції Мирослав Гушул.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ