Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Обрали нового голову Конституційного Суду - що про неї відомо

Судді Конституційного Суду обрали його головою Наталію Шапталу.

Про це повідомило Укрінформу обізнане джерело у суді.

"Судді обрали новим головою Конституційного Суду Наталію Шапталу. За неї віддали свої голоси 12 суддів", - сказав співрозмовник.

Перед цим судді КС звільнили голову суду Станіслава Шевчука з посади судді під час спеціального засідання. За його звільнення проголосували 12 суддів із 18-ти.

Таким чином, Шевчук втратив посаду судді Конституційного Суду й автоматично посаду голови суду.

Наталія Шаптала
Наталія Шаптала

Згідно з інформацією на сайті КСУ Наталя Шаптала народилася 18 квітня 1959 року в Донецьку.

1987 року вона закінчила юридичний факультет Алтайського державного університету.

У 1985–1987 роках працювала юрисконсультом Донецького металургійного заводу імені В.І. Леніна, з 1987 року по 1989 рік – стажистом прокуратури, помічником прокурора Ленінського району м. Донецька.

У період з 1990 року по 1996 рік була інструктором Ленінського райкому партії, помічником прокурора м. Донецька, старшим помічником прокурора Донецької області.

З 1996 року по 2006 рік Шаптала працювала на посадах судді Ленінського районного суду м. Донецька, судді Апеляційного суду Донецької області.

Протягом 2006–2010 років була суддею, першим заступником голови Донецького апеляційного адміністративного суду.

У вересні 2010 року X з’їздом суддів України Шаптала призначена суддею Конституційного Суду України. Присягу склала 21 вересня 2010 року.

Шаптала є фахівцем у галузі адміністративного та кримінального права, має низку наукових публікацій з цих питань. Є співавтором навчального посібника "Конституційне право України“, науково-практичних коментарів до Бюджетного та Податкового кодексів України.

Кандидат юридичних наук.

Як відомо, Конституція передбачає, що присягу у новообраного президента приймає голова КСУ. У Верховній Раді зареєстровано 8 постанов про дату проведення інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського. Депутати пропонують призначити церемонію на 17, 19, 20, 26, 28 травня або 1 червня.

Сам Зеленський наполягає на проведенні інавгурації 19 травня. Проте ряд політичних і громадських діячів висловилися проти цієї дати, оскільки в Україні це День пам'яті жертв політичних репресій.

На сайті КСУ 25 квітня була розміщена заява, у якій ішлося, що КС не чинитиме перешкод у здійсненні процедури приведення до присяги новообраного президента.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ