Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Обсяг іноземних інвестицій на Львівщині торік був суттєво меншими, ніж у 2007-му: 147 млн дол. проти 345 млн дол.

За 2011 рік у підприємства та організації Львівщини залучено 146,5 млн.дол.США прямих іноземних інвестицій, що на 21,6% більше, ніж попереднього року. Незважаючи на деяку активізацію іноземних інвесторів, обсяги надходження іноземного капіталу в область минулого року були суттєво меншими, ніж у 2007-2008 роках. Про це повідомилдо ГУ статистики у Львівській області.

У 2011 році вкладення в економіку області здійснили інвестори з 32 країн світу, з них три чверті надійшло з країн ЄС. Найбільшу активність торік виявили партнери з Польщі (41,4 млн.дол) та Австрії (22,1 млн.дол.).

Понад 70% іноземних інвестицій, які надійшли в минулому році, спрямовано у промисловість та фінансову діяльність. Надходження іноземних інвестицій у промислові підприємства області порівняно з 2010 роком зросли в 2,2 раза і становили 52,7 млн.дол.

Переважно інвестиції спрямовано в оброблення деревини та виробництво виробів з деревини, металургійне виробництво та машинобудування.

В останні два роки іноземні засновники скоротили інвестування фінансових установ, на які припадає більше третини іноземного капіталу області. Також суттєво скоротилися надходження іноземного капіталу в сільське господарство.

Значними були надходження інвестицій у підприємства торгівлі (11,9% від загальнообласного обсягу надходження), в операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг та надання послуг підприємцям (9,2%).

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонернй капітал), вкладених в економіку області за весь період інвестування, станом на 1 січня 2012 року становив 1,4 млрд.дол.США, що становить 2,7% від загальнодержавного обсягу. За цим показником Львівщина серед регіонів України посіла шосту сходинку. У розрахунку на одного мешканця області припало 538 дол.США прямих іноземних інвестицій, що вдвічі менше від загальнодержавного значення.

У 2011 році в економіці області відбувся приріст сукупного обсягу іноземного капіталу на 103,6 млн.дол. (або на 8,3%). Капітал нерезидентів за минулий рік зменшився на 26,7 млн.дол., з них понад три чверті – внаслідок вилучення нерезидентом свого капіталу. Утрати іноземного капіталу становили 1,1 млн.дол.

За рахунок коливання валютних курсів у 2011 році обсяг іноземного акціонерного капіталу в області зменшився на 14,9 млн.дол.США (курсова різниця). Це насамперед обумовлено падінням курсу ЄВРО, на внески у цій валюті припадає понад чверть залучених інвестицій. Половина від загального обсягу залучених у Львівщину іноземних інвестицій надійшла в американських доларах, решта обсягу припало на внески в українських гривнях, англійських фунтах, польських злотих, канадських доларах та російських рублях.

Лідерами в інвестуванні підприємств Львівщини є партнери з Польщі, Австрії, Кіпру, Великої Британії, Німеччини та Данії. На ці країни припало понад три чверті від загальнообласного обсягу прямих іноземних інвестицій.

За регіонами області найбільше іноземних інвестицій вкладено у підприємства міста Львова (64,3% від загального обсягу інвестицій), Буського (5,9%), Кам’янка-Бузького (4,9%) та Стрийського (4,8%) районів.

Довідка.

Прямі іноземні інвестиції за основними країнами станом на 01.01.2012р., в процентах: Інші; 18.4, Швейцарія; 5.6, Данія; 5.6, Німеччина; 5.9, Велика Британія; 8.2, Кіпр; 12.4, Австрія; 15.6, Польща; 28.3.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ