Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Обсяги будівництва зростають, ціни на нерухомість - знижуються

В 2011 році найактивніше зростала галузь будівництва – після трьох років спаду обсяги будівельних робіт збільшились на 11%, в основному в зв’язку з інвестиціями в підготовку до Євро 2012. Проте, збільшення обсягів також продемонстрував сегмент житлового будівництва, найбільше зростання характерне для дво- та трикімнатних квартир, при цьому менше вводилось в експлуатацію житло в сільській місцевості та більше – в міській. Найбільший ріст житлового будівництва спостерігався в Києві – 48%, в той час як в Київській області знизився на 11%. Повідомила прес-служба Ерсте Банку, покликаючись на аналітиків бюанку.

Житло в Україні залишається дуже дорогим порівняно із зарплатами, що частково спричинено важкістю отримання дозволу на будівництво і, як наслідок, корупцією та обмеженою пропозицією житла на ринку. Україна займає 180-е місце у рейтингу від Світового Банку по легкості процедур отримання дозволу на будівництво. У Туреччині, яка займає 24-е місце у рейтингу, ціни не нерухомість є номінально нижчі за українські. «Cередня вартість квадратного метру в Анталії складає 632 дол. порівняно з Одесою – 1062 дол., і це при вдвічі вищій середній зарплаті в турецькому місті», - коментує ситуацію Мар’ян Заблоцький, аналітик Ерсте Банку. Висока вартість іпотечних кредитів під 16-17% річних за умов інфляції на рівні 4,6% у 2011 році унеможливлює купівлю житла без наявності значних заощаджень та високого доходу. Таким чином, зростає попит саме на квартири з двома та більше кімнатами в Києві. В зв’язку з високим співвідношенням вартості квартир до зарплат навіть обмежена пропозиція нового будівництва не стримує падіння цін на нерухомість.

Ціни на нерухомість знижувались протягом останніх трьох років, починаючи з завершення валютного кредитування у 2008 році, і тільки наприкінці 2011 року дещо стабілізувались. Через низький рівень ліквідності на ринку банки продовжуватимуть видавати невелику кількість іпотечних кредитів, при цьому їхня вартість залишатиметься досить високою. «В 2012 році спостерігатиметься дуже мале економічне зростання та, відповідно, низький ріст доходів населення. Основним джерелом попиту на нерухомість залишаються заощадження населення в розмірі 70 млрд дол. валютної готівки. Таким чином, власники нерухомості будуть змушені і надалі знижувати ціни на житло, шукаючи тих, хто має достатньо коштів для купівлі квартири», - прогнозує аналітик Ерсте Банку.

В 2011 році компанії отримали 112 млрд грн прибутку до оподаткування, що, враховуючи інфляцію цін виробників, дещо нижче рівня 2004 року. Водночас реальні доходи населення дійшли до нового рекордного рівня, переважно завдяки збільшенню соціальних виплат та мінімальних зарплат. Більші доходи населення фінансувались за рахунок зменшення прибутковості підприємств, оскільки зросли податкові витрати та оплата праці.

«Прибутковість компаній залишається на дуже низькому рівні, особливо в порівнянні з країнами-сусідами. В 2010 році 55% капіталовкладень фінансувалось за рахунок власних коштів підприємств і лише 13% за рахунок кредитів. Проте, протягом 9 місяців 2011 року обсяги реальних інвестицій складали лише 50% від обсягу аналогічного періоду 2008 року. Повільне збільшення прибутковості підприємств та висока вартість кредитів будуть причиною низького росту обсягів інвестицій в економіку», - підсумовує пан Заблоцький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ