Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

Обвал будинку в Дрогобичі: експерти назвали можливу причину

Обвал під`їзду у чотириповерховому будинку в Дрогобичі Львівської області міг статися навіть внаслідок невеликого поштовху — зокрема, від вібрації, викликаної проїздом вантажівки, адже несуча стіна була в аварійному стані.

Таку думку висловили під час брифінгу у Львівській ОДА експерти, які визначають причину дрогобицької трагедії, повідомляє Укрінформ.

“Під час проведення технічного та візуального обстеження було встановлено, що руйнування відбулось внаслідок того, що середня, несуча, стіна, на яку опираються дві інші, була у непридатному для експлуатації стані. Після проведення більш детальних експертиз визначили, що вона – аварійна. Сам процес, поштовх, з якого це почалось, потребує більш детального обстеження. Обвал міг трапитись навіть через проїзд вантажівки", - зазначив фахівець ДП "Західний експертно-технічний центр держпраці" Роман Колдра.

Фахівець наголосив, що для повного встановлення причини потрібно здійснити гідрологічні дослідження.

Зі свого боку, експерт з інструментального обстеження, доктор технічних наук, професор НУ «Львівська політехніка» Богдан Демчина розповів, що однією із причин – є втрата стійкості несучої стіни, яка дала тріщину.

Такі висновки вдалось зробити, відвідавши підвал будівлі. Однак, у ньому небезпечно знаходитися, тому експерт зазначає, що сюди потрібно категорично обмежити доступ людей.

«Це руйнування є специфічне, адже воно – раптове. У ході проведення експертиз ми з’ясували, що цегла, з якої збудували несучу стіну, не відповідає нормам”,- сказав Демчина.

Як ішлося на брифінгу, після отримання узагальненого висновку, який очікують упродовж трьох тижнів, Львівська ОДА скерує відповідне подання до Кабінету міністрів України щодо необхідної суми для допомоги мешканцям, які зазнали втрат під час обвалу будинку.

Як повідомлялося, у ніч на 28 серпня у райцентрі Дрогобич на Львівщині стався обвал одного із під`їздів чотириповерхового житлового будинку. Загинуло 8 осіб. У ході пошуково-рятувальних робіт силами ДСНС врятовано 7 людей, у тому числі 5 дітей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ