Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Одна нога Порошенка стоїть на краю, інша зависла над прірвою, – Рибачук

«Питання в тому, чому він (Петро Порошенко) рухається з зав’язаними очима. Він робить крок, одна нога вже над прірвою, інша стоїть на краю… Він відчуває, що це прірва, й починає моментально реагувати. Але це не системні зміни; це кроки, спрямовані на те, щоб зберегти систему», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» лідер громадського руху «Чесно» Олег Рибачук, відповідаючи на запитання, чи виконає Петро Порошенко свої обіцянки стосовно затримання колишніх регіоналів.

«Для того, щоб зберегти систему, влада, яка не хоче впроваджувати системні зміни, неначе ящірка, відкидає хвоста. Це робиться у відповідь на реакцію суспільства. Ні, з Корбаном все зрозуміло. Суспільство обурило вибіркове судочинство, і на Банковій навчилися відслідковувати реакцію. Він (Петро Порошенко) робить крок, відчуває, що це прірва, й починає моментально реагувати», – наголосив Олег Рибачук.

Втім, реакція спрямована на те, щоб зміцнити систему, частиною якої є президент та його оточення.

«Надзвичайно важливо не вестися на дискусії: «Чому Корбан? Хто буде генеральним прокурором?» Коли президент говорить, що до кінця місяця має бути призначений антикорупційний прокурор, то це фікція. Питання не в тому, щоб був прокурор, а в тому, щоб він був захищений від політичних впливів і тисків. Нам потрібно вимагати системних змін. Щоб люди, які мають захищати наші кошти, не залежали від тих, хто їх розкрадає. Незалежність контролюючих органів – це те, на чому стоять європейські демократії», – наголосив Олег Рибачук.

Він зазначив, що чинна система ставить чесну людину перед вибором: стати її частиною або поступитися місцем тому, хто стане.

«Ми обираємо чесну людину, але вона потрапляє у систему координат, в якій вона не спроможна замахнутися на тих, від кого залежить її позиція. В неї простий вибір: або піти у відставку й визнати свою неспроможність, або стати елементом системи», – зазначив він.

Олег Рибачук наголосив, що президенту невигідні можливі дострокові вибори до Верховної Ради, проте якщо він неправильно розрахує свою поведінку, то від його бажання мало що буде залежати. Втім, і для суспільства вибори матимуть сенс лише в тому разі, якщо вони принесуть принципові зміни.

«Очевидно, що президентові це не вигідно (дострокові вибори до ВРУ). Але поговорімо про те, що важливо для нас. Для нас важливо, щоб вибори не були перезавантаженням лайна в системі. Годі вчергове запитувати себе, чому приходять нові обличчя, а корупція лише зростає. Відтак, потрібно зробити кілька речей: новий виборчий кодекс, відкриті списки, закон про фінансування партій (вже є), закон, який регулює передвиборчу агітацію. Лише за цих умов є сенс йти на дострокові вибори», – резюмував Олег Рибачук. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ