Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Одна з тернопільських газет образила африканців і українських жінок

Міжнародний скандал розгорається навколо публікації в "Новій тернопільській газеті", де на першій шпальті надрукували образливий для темношкірих і арабів матеріал.

Африканців видання зобразило в колажі у вигляді мавп, що обіймають блондинок, на тлі групи темношкірих, які п'ють пиво, з заголовком "Біля "Орнави"(місцевий торговий центр) лилася "чорна кров" і підзаголовком "Араби з неграми билися за наших курвів". У статті ідеться про бійку між студентами з африканських та арабських країн через тернополянку, пише "Сегодня".

Тон і лексика публікації, некоректні як до темношкірих, так і до українських жінок, шокували не тільки тернополян. Про статтю вже дізналися за кордоном, і тепер Україну звинувачують у відвертому расизмі та ксенофобії.

Французький сайт The Observers процитував скандальну статтю і взяв коментар у студента-конголезця Бекса Лава, який четвертий рік навчається у тернопільському університеті ім. Пулюя. За словами африканця, в колажі на задньому плані зображені його земляки-однокурсники, які не мають відношення до інциденту під "Орнавою" і без поняття, як їх фото, зроблене задовго до конфлікту, могло потрапити в газету. Лава скаржиться, що українські студенти тепер сміються над його друзями. Конголезець зізнається, що над темношкірими в Україні знущаються.

Автор статті у тернопільській газеті не зазначений. Крім образливого колажу і заголовка, вся публікація витримана в расистському стилі. Студентів з Африки називають "чорною навалою", яка несе "загострення криміногенної ситуації, сплеск проституції і невідомі хвороби".

Редактор "Нової тернопільської газети" Микола Мартинчук заявив, що не вважає цю статтю образливою і не бачить в ній порушення журналістських стандартів та етики.

"Ми не говорили , що африканці та араби люди нижчої раси. Але якщо вони тут вчаться, то повинні поважати наші закони і традиції, а вони часто порушують їх", - заявив Мартинчук.

Стиль статті главред вважає нормальним, а непристойне слово "курва" - нормативним: "Його навіть Іван Франко вживав".

Тим часом коментарі, які залишають іноземці під статтею на французькому сайті, дуже неприємні для нашої країни. Пі Кофі зауважує, що рівень цивілізованості Україні виявився нижчим африканських країн. А Ентоні Кук радить іноземцям влаштувати бойкот Україні і не їхати сюди.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ