Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Однією рукою режим краде в українців мільярди, іншою – кидає крихти – голови обласних рад від «Свободи»

«На засіданні уряду в середу Віктор Янукович озвучив чергові ініціативи з «покращення життя» українців. Протягом останніх двох років подібні «покращення» вже встигли зруйнувати малий та середній бізнес, залишили незахищеними найбільш соціально вразливі верстви населення, дозволили «прихватизувати» стратегічні підприємства. Розуміючи, що на парламентських виборах восени українці гідно оцінять всі ці «ініціативи», окупаційний режим вдався до тактики, випробуваної ще 2004 року: ті, хто тотально пограбував державу й народ, тепер обіцяють кинути українцям кістку. Про це йдеться у спільній заяві свободівців-голів Львівської, Івано-Франківської та Тернопільських обласних рад за результатами участі в розширеному засіданні уряду в Києві 7 березня 2012 року. Про це повідомила прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

У заяві свободівців зазначено:

«Влада пропонує низку кроків, абсолютно не підкріплених жодною конкретикою, а там де називаються хоч якісь цифри, очевидною є їхня невідповідність сьогоднішнім українським реаліям. Так, за розповідями про те, що «розмір прожиткового мінімуму на одну особу зросте в середньому на 14%», незрозуміло, чи враховано в цій цифрі вже заплановане в бюджеті зростання. В будь-якому разі ця цифра є нікчемною, адже на тлі тарифного гніту та урізання соціального забезпечення нинішній так званий «прожитковий мінімум» є відвертим глузуванням з народу.

Також запропоновано «максимально скасувати пільги для тих, хто цього не потребує». ВО «Свобода» послідовно вимагає запровадити єдиний державний електронний реєстр громадян, для яких законодавством передбачено пільги, компенсації та інші соціальні гарантії, з відкритим доступом до основних даних кожного пільговика (прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, місце проживання, пільговий статус за законом тощо) та посилити кримінальну відповідальність за незаконне отримання статусу пільговика. Саме так слід боротися з "подвійними" пільговиками, фіктивними "чорнобильцями" та "учасниками бойових дій", які особливо добре себе почувають у владі. Натомість режим Януковича забирає останні пільги в тих, кому вони справді потрібні.

Схожий підхід у влади і до податків на розкіш. Відчувши настрої українців та їхнє ставлення до олігархів, режим спробував задобрити народ згадкою про "запровадження податку на багатство". Але жодної конкретики не видно; цілком імовірно, що все закінчиться мізерними стягненнями з утримувачів цього режиму. Для зменшення "поляризації суспільства" потрібно не раз на рік згадувати про "податок на багатство", а докорінно змінювати податкову систему держави, щоби привести її у відповідність до вимог соціальної справедливості. Слід зменшити фіскальний тиск держави на всі верстви працівників, у тому числі – на дрібне й середнє підприємництво, запровадивши прогресивну шкалу оподаткування за принципом: «малий бізнес – малі податки, великий бізнес – великі податки». Запровадити єдиний соціальний податок з доходів громадян з прогресивною шкалою оподаткування та базовою ставкою у розмірі 20%. Не оподатковувати доходи громадян у розмірі мінімальної заробітної плати. І, безперечно, встановити значні прогресивні податки на розкіш (на нерухомість і т.п.).

Варто згадати й бажання Януковича «створювати робочі місця». По-перше, для цього потрібний соціально справедливий фіскальний режим. По-друге, про які «робочі місця» розповідає ця влада, якщо вона чи не кожного тижня передає українські підприємства недобросовісним власникам?! Йдеться і про приватизацію стратегічних підприємств, і про передачу системоутворюючих виробництв неконтрольованому капіталу, часто іноземного, а надто – російського походження. Як і з пільгами, з одного боку, Янукович віддає українську економіку своїм олігархам, які скорочують робочі місця й викидають українській робочий люд на вулицю, а з іншого – розповідає про "створення робочих місць".

Перелік пустих обіцянок від переляканої влади можна продовжити. Тут і цинічний популізм на кшталт "психічно хворим – сімейний затишок", і такі "ініціативи", як мізерне, але раптове підняття пенсій, виплати вкладникам Ощадбанку, державна програма іпотеки... Але ж звідки гроші, якщо цей режим насправді не пропонує жодних реальних механізмів реформування економіки, а лише планує одноразово кинути українцям «передвиборчу кістку»? Як справжній злодій, ця влада хоче навіть ці подачки проштовхнути ціною погіршення в довгостроковому плані життя простого українця. Адже за ці мізерні передвиборчі виплати народ, цілком імовірно, отримає або ріст інфляції (через банальний "друк" гривні), або поглиблення боргової ями, в яку заганяють наших дітей. Хоча вже готується механізм, згідно з яким усі невдачі після цих великих прожектів (у тому числі й банальне недофінансування запланованих виплат) спихнуть на місцеву владу».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ