Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Одного за одним затримують колишніх вищих китайских чиновників

Нещодавно китайський Інтернет «підірвали» чутки, що Цзя Цінлінь, колишній голова консультативного комітету вищого рівня комуністичної партії і колишній член Постійного комітету Політбюро був затриманий владою. Про це пише epochtimes.com.ua.

Твердження про затримання Цзя розповсюдив Чен Лінсюй, журналіст із величезним досвідом та оглядач, а також президент інформаційного сайту з нерухомості Xiafun.com.

11 липня Чен написав у своїх акаунтах у двох популярних соціальних мережах Sina Weibo і Wechat: «За словами надійного джерела, стовідсотково те, що колишній голова Китайської народної політико-консультативної ради Цзя ЦінL був вчора ввечері затриманий і відправлений до в'язниці SH міста Хух-Хото. За ним було відправлено понад 500 солдатів із 38-го підрозділу Народної визвольної армії». Хух-Хото — столиця автономного округу Внутрішньої Монголії в Північному Китаї. Чен використав під час написання імені Цзя Цінліня букву «L», щоб його пост у Китаї не зазнав цензури. Що означає «тюрма SH», незрозуміло.

Чен додав: «Друзі, які придбали нерухомість для сім'ї Цзя, мають бути обережними». Повідомлялося, що колишня дружина і зять Цзя були пов'язані із цілою низкою резонансних інвестицій у нерухомість, в тому числі в демонстративно розкішний особняк у Пекіні. В іншому пості на Weibo Чен написав: «У цій галузі є приказка про „систему Цзя“... — багато забудовників і проектів у сфері нерухомості перебувають у тіні сім'ї Цзя».

Влада прийняла оперативні заходи, аби придушити ці чутки. Мало того, що пост Чена був видалений, але і його акаунти Weibo і мікроблога Tencent 14 липня повністю зникли.

Після висловлювань Чена інші користувачі стверджували, що в них самих є власна інсайдерська інформація про арешт Цзя, хоча достовірність їхніх заяв була ще менш зрозумілою, ніж у Чена.

Хе Цінлянь, відомий китайський письменник і політичний аналітик, опублікувала коментар із приводу цієї події в китайському «Голосі Америки», де йшлося, що чутки здаються правдоподібними: «Як успішна людина Чен чудово розуміє, які теми в Китаї є табу. У нього мала бути причина, щоб опублікувати таку інформацію. Це не те, що він сидів-сидів і від нічого робити вирішив, що хоче скуштувати смаку тюремного ув'язнення».

Якщо чутки про затримання Цзя вірні, то це буде ще один «тигр», — китайський термін, який регулярно використовується для позначення корумпованих чиновників вищої ланки, — якого прибрав лідер партії Сі Цзіньпін. І, як і багато інших тигрів, яких ловлять у нинішній чистці, Цзя має великі і давнішні зв'язки із колишнім вищим лідером Китаю Цзян Цземінєм.

Цзя і Цзян працювали разом у Першому відділенні машинобудівної промисловості всі 1960-ті і 1970-ті роки. У 1980-х і 1990-х Цзя понад десять років служив чиновником високого рівня в південно-східній приморській провінції Фуцзянь. Після того як Цзян у 1993 році став головою КНР, Цзя в 1996 році підвищили до посади мера Пекіна. У 1997 році він став членом Політбюро, потужного партійного органу, в який входить Постійний комітет, що і править Китаєм.

Шлях Цзя до влади не завжди був гладким. Резонансна справа про корупцію, пов'язану з контрабандою, навколо Xiamen Yuanhua Group, оприлюднена в 1999 році, стала поворотною точкою в політичній кар'єрі Цзя. Лай Чансін, засновник контрабандної організації «Юаньхуа», став найбільш розшукуваним злочинцем Китаю після того, як втік до Канади (у 2011 році його репатріювали до Китаю). Одного разу він розповів гонконзькому репортерові про те, що підтримує тісні зв'язки з Цзя Цінлінем.

Одна з чуток того часу також приписувала дружині Цзя, Лінь Юфан, участь у контрабандному бізнесі Лая.

Публікації офіційних китайських ЗМІ повідомляють, що діяльність синдикату «Юаньхуа» досягла грандіозних масштабів: група, починаючи з 1996 року, ввезла контрабандою рафінованої олії, авто, сигарет і багато іншого на загальну суму близько 53 млрд юанів (близько 6,4 млрд дол. США) й ухилилася від сплати митних зборів на суму до 27 млрд юанів. Лай відкуповувався від Народно-визвольної армії, щоб гарантувати безпеку своїх ліній поставок.

До 2002 року у зв'язку з цією справою було страчено 14 осіб, включаючи чиновників, а 300 провінційних чиновників були віддані під суд, повідомляє South China Morning Post.

Але Цзя за допомогою свого політичного покровителя Цзян Цземіня уникнув усіх негативних наслідків цієї справи. І це ще не все — незабаром після цього, у 2003 році, його підвищили до голови Китайських народних політико-консультативних зборів, підвідомчої партійної організації, яка мала консультувати партію, а також поповнювати свої ряди елітою суспільства, що не є членами партії.

Кар'єра Цзя може дати деяке уявлення про те, чому Цзян Цземінь виступив на його захист і підвищив його. Найбільш помітним фактом є те, що він був ревним виконавцем переслідування духовної групи Фалуньгун з 1999 року. Це переслідування Цзян розпочав як свій особистий політичний хрестовий похід, побачивши, що кількість послідовників Фалуньгун зростає і традиційні духовні принципи цієї групи є ідеологічним викликом режиму. Після того як Цзян ініціював це жорстоке переслідування, Цзя як голова партії в Пекіні з 1999 по 2002 рік, віддавав накази про масові арешти місцевих послідовників Фалуньгун і тортури над ними.

Інцидент самоспалення на площі Тяньаньмень у 2001 році, що вважається ретельно продуманою фабрикацією, застосованою пропагандистським апаратом уряду, аби зганьбити це духовне вчення, також відбувся за підтримки Цзя. За роль у кампанії проти Фалуньгун під час візитів Цзя до Австрії, Іспанії та Нідерландів прихильники Фалуньгун подали на нього позови до судів за «геноцид, тортури і злочини проти людяності», повідомляє сайт Фалуньгун Minghui.org.

Лу Чень, Велика Епоха.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ