Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Одного зі звільнених з полону бойовиків українця раніше оголосили у розшук за дезертирство, - СБУ

Звільненого 28 червня з полону бойовиків українця Дмитра Великого раніше було оголошено у розшук за підозрою у дезертирстві.

Про це повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська під час зустрічі звільнених полонених в Міжнародному аеропорті «Київ» ім. Сікорського, передає Громадське

«Є така людина, яка відповідно на підставі рішення суду була оголошена в розшук», — повідомила Гітлянська, відповідаючи на запитання про порушену справу щодо одного з звільнених українців.

Речниця СБУ уточнила, що відповідна інформація опублікована на сайті Міністерства внутрішніх прав України.

«Справу веде військова прокуратура. Звичайно, ми повідомили військовій прокуратурі, слідчі будуть здійснювати всі необхідні заходи, але щодо запобіжного заходу, щодо подальших дій буде вирішувати слідчий військової прокуратури», — заявила Гітлянська.

Крім того, вона повідомила про фільтраційні заходи щодо перевірки звільнених українців на предмет співпраці з бойовиками.

«У нас є звичайна процедура перевірки, яку ми здійснюємо щодо всіх звільнених перевіряємо, оскільки ми розуміємо, що люди перебували під тиском, їх могли схилити до співробітництва, але ви знаєте, що у нас, відповідно до Кримінального кодексу, якщо людина добровільно повідомить про те, що її схилили недобровільно, вона буде звільнена від кримінальної відповідальності», — заявила Гітлянська.

«Тому, якщо у хлопців так не дай Боже сталося, є можливість зараз про це заявити і щодо них не буде жодних кримінальних переслідувань», — заявила речниця СБУ. 

Вона також додала, що звільненим заручникам завжди пропонується пройти реабілітацію.

При цьому Гітлянська уточнила, що Великий з трьома іншими звільненими українцями зараз поїде в клініку для обстеження. 

Водночас вона зазначила, що Служба безпеки України не веде справу Великого, і тому не має підстав вручати йому підозру.

«Але слідчі в курсі, і я думаю, що вони будуть діяти виключно в межах українського законодавства», — додала вона.

Раніше повідомлялось, що до Києва 28 червня прибув літак зі звільненими з полону бойовиків українцями.

у Службі безпеки заявили, що не мають інформації щодо 4 людей, про звільнення яких з «ДНР» і «ЛНР» домовився Медведчук.

Літак з українцями прибув з Білорусі. Удень 28 червня Медведчук разом зі звільненими громадянами дав прес-конференцію в аеропорту Мінська. Він повідомив, що їх привіз літак з Ростова-на-Дону.

Медведчук показав чотири українські паспорти, але не відкрив їх. На запитання про те, навіщо вони привезли звільнених у Мінськ, Медведчук заявив: «Вони прибули з Ростова, вони тут транзитом».

В МЗС Білорусь привітали звільнення українців. Водночас, журналістів «Радіо Свобода» не пустили на передачу українських полонених у Мінську.

27 червня у Медведчука анонсували звільнення чотирьох полонених з окупованого Донбасу.

Президент України Володимир Зеленський обурився, що питання звільнення полонених українців глава політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Медведчук підняв саме перед виборами.

Кум президента Росії Володимира Путіна, голова політради партії «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук кілька років бере участь у переговорному процесі щодо звільнення та обміну полонених. 

Востаннє обмін заручників відбувся 27 грудня 2017 року. Це перший за два роки та найбільший обмін. За даними СБУ,  на підконтрольну територію повернулися 73 заручники. Україна передала на окуповану територію 233 людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ