Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Один із останніх самвидавів – журнал Кафедра онлайн
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Один із останніх самвидавів – журнал «Кафедра» онлайн

Архів ОУН в Лондоні оцифрував та виклав у вільний доступ журнал «Кафедра». «Кафедра» — Самодіяльний літературно-мистецький та науково-популярний квартальник, заснований поетом і політв'язнем Михайлом Осадчим 1988 р.

У 1988 р. М. Осадчий заснував один із останніх на самвидавівському полі часописів – журнал “Кафедра”

Це була спроба створити суто мистецьке видання, певне обличчя західної, центральної та східної українськомовних спільнот. У першому виданні вміщено філософську поему-есе Є. Сверстюка “Франко”, поему І. Калинця “Осіння Магдалина”, добірки віршів С. Сапеляка, Атени Пашко, прозу М. Осадчого, В. Барладяну, В. Розлуцького, публіцистику В. Чорновола, Б. Гориня, В. Стецюка. Проілюстроване видання фотокопіями живописних творів О. Заливахи.

Презентуючи читачам перше число журналу “Кафедра”, відповідальний за випуск М. Осадчий зазначав: “Усвідомлюємо, що машинописна “Кафедра” не може конкурувати у розумінні зв'язку з читачами, з видавництвом чи тлустим літжурналом”. За великим рахунком, питання конкурування самвидавівських журналів із офіційними в плані розповсюдження ніхто ніколи й не порушував, однак у конкуруванні щодо впливу на реципієнтів самвидав багато в чому вигравав. Як увесь український “самвидав” 60–80-х рр. загалом, так і журнал “Кафедра” зокрема.

Цей часопис передруковувало в США закордонне представництво УГГ та видавництво “Смолоскип”. У грудні 1988 р. редакторові “Кафедри” неодноразово погрожували розправою, попередили про кримінальну відповідальність за “дармоїдство”. Але він і далі брав участь у демократизаційних процесах у Львові.

Редакторами-організаторами “Кафедри” (№ 2) виступили харків'янин С. Сапеляк та ще один сумчанин М. Данько. Тут же вміщено й поетичні твори останнього. Слід зауважити, що в офіційному друці твори М. Данька не з'являлися 20 років.

Переглянути та завантажити журнал можна за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ