Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Офіційна реєстрація професії «священика» знівельовує його статус — Андрій Юраш

УГКЦ виступає за офіційну реєстрацію професії «священослужителя»  і включення її до державного класифікатора професій — про це у коментарі «Гал-info» повідомив прес-секретар глави УГКЦ о. Ігор Яців. За його словами, такий крок буде корисним для церкви, оскільки держава офіційно визнає діяльність священиків як професію і буде на цьому наголошувати.
«Було б дуже добре, коли б держава визнала професію «священика», — розповів «Гал-info» прес-секретар Дрогобицько-Самбірської єпархії УПЦ КП о. Микола Біляк. — Така практика є вже у Європі, коли священикам платять заробітну плату. А оскільки Україна впевнено крокує до Європи, то повинна також узаконити цю професію. Крім того, священослужитель є громадянином України і дотримується її Конституції».
На думку нотарія Львівської Архідієцезії РКЦ о. Мар’яна Сковири «священослужитель — це не професія, а покликання».
«Вчитель» це теж покликання, але у священика воно є чимось більшим, священик виконує певну місію у суспільстві, — розповів «Гал-info» о. Мар’ян Сковира. — З іншого боку, священик є громадянином держави і має певні права та обов’язки перед нею і відповідно є відповідальним перед державою, тому я позитивно ставлюся до визнання професії священика».
Як розповів у коментарі «Гал-info» релігієзнавець Андрій Юраш, офіційне визнання у державі професії «священослужителя» має дві сторони.
«З одного боку ми маємо світовий досвід, коли священики отримують заробітну плату, соціальний захист та певну стабільність, але з іншої сторони офіційна реєстрація професії «священика» в певній мірі знівельовує його статус, зокрема, у стосунках із людьми», — наголосив Андрій Юраш. За його словами, коли священик отримує зарплату його покликання стає буденною працею, і водночас «механізовує» його стосунки з людьми.
Як зазначив релігієзнавець, найкраще було б знайти проміжний варіант, коли б священики мали стабільне матеріальне становище, і водночас, щоб не було «зрівняйлівки» і священики не втрачали своєї місії.  
З ініціативою включити професію «священослужитель» до державного класифікатора професій виступив Науково-дослідний інститут соціально-трудових стосунків при Міністерстві праці — повідомляє Релігійно-інформаційна служба України з посиланням на сайт «Ура-Інформ».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ