Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд подій: хід Білого Дому проти багатоходівок Кремля

Путін потрапив у пастку Трампа. БРІКС не потрібні рускі рублі. КНДР відчула наслідки санкцій. Пентагон готується до війни.

▪ Задум адміністрації США замінити санкційний список «Кремлівської доповіді» на рейтинг видання «Forbes» спрацює проти ілюзорної іпостасі Путіна.

▪ Руска валюта, навіть забезпечена тоннами золота путінського кооперативу «Озеро», не потрібна і партнерам у БРІКС.

▪ Путін підвів під кремлівський монастир північнокорейського товариша Ина, вміло зігравши на його молодечих геополітичних амбіціях.

▪ Військове відомство США розробляє персоніфіковано-конвенційні варіанти військового протистояння із РФ і Китаєм.

Путін виявився недалекоглядним стратегом і невдахою-тактиком

Олег Жданов, військовий експерт, висловив переконання, що Путін завчасно прийняв належні міри проти «Кремлівської доповіді», а тому її публікація не матиме впливу на внутрішню ситуацію на РФ. Експерт звернув увагу, що після анексії Криму кремлівський диктатор видав указ про заборону своїм чиновникам:

  • відкривати за кордоном приватні банківські рахунки;
  • набувати за кордоном приватну нерухомість;
  • навчати за кордоном своїх дітей.

Подбав Путін і про друзів із кооперативу «Озеро»: тільки у минулому році Кремль придбав орієнтовно 100 тонн золота, яке зберігається на Москві. Стосовно олігархів, то там кошти приватні, які Путіна і К° не хвилюють, а для упокорення бунтів руского простолюддя Путін має власних преторіанців або сучасних опричників – 400 тисяч Росгвардії.

Версія експерта Жданова була б обґрунтованою, якби не термінова поїздка у США чільних руских шпигунів Наришкіна, Бортнікова і Коробова. Саме вони привезли у Білий Дім ідею підмінити оригінальний список «Кремлівської доповіді» списком руских олігархів із американського ділового журналу «Forbes». Очевидно, що Національна розвідка США задокументувала цю зустріч і кремлівські вимоги, щоб імена Путіна та кремлівських «віолончелістів» (стражів його закордонних статків і майна дружбанів-кооперативників) американська фінансова розвідка не оприлюднювала. Використовуючи подарунок долі – приїзд путінських посланців – Дональд Трамп вирішив ряд важливих  питань:

  • розвінчав Путіна як батька нації та лідера, який піклується про кожного руского, зірвавши маску кремлівського лицедія;
  • показав руским олігархам, що заради порятунку власної шкури, особливо на шляху до Гааги, Путін готовий пожертвувати кожним із них і їхніми родинами, навіть якщо ці люди й не були до нього наближені та не поділяли його політики;
  • тепер не тільки Путін має нафталінове досьє 2013 року на Трампа, а й Трамп отримав свіже досьє 2018 року на Путіна.

Андерс Ослунд, Даніел Фрід, інші співавтори санкційного списку поширили інформацію, що ймовірно Стівен Мнучін, міністр фінансів США, в останній момент підмінив раніше складений список фігурантів «Кремлівської доповіді». У запалі шляхетного обурення вони не помітили іншого позитиву – матеріалізувалось передбачення ще одного співавтора санкційного списку, руского політолога Андрея Піотковського, які він висловив для видання «Свободная Россия» ще 10 вересня 2015 року: «Оказался наш Отец не Отцом, а сукою». Чому виявився не кобелем Піонтковський не пояснив, хоча для нищівної репутаційної втрати кремлівського вождя серед руского олігархату це вже немає особливого значення.

Стосовно ж орієнтовно півтора десятка путінських віолончелістів-ролдугіних, то зі секретної частини «Кремлівської доповіді» вони не зникли, до них можна застосувати репресивно-фінансові заходи у будь-який момент, зручний для США, а 100 тонн кооперативного золота не дають гарантій Кремлю щодо нівелювання його як внутрішніх, так і зовнішніх проблем.

Пекін і Делі відмовили Москві у торгівлі за рублі

Ідея відмовитись від долара у зовнішній торгівлі з країнами БРІКС, яку активно нав’язував Кремль від моменту потрапляння під санкції Заходу, так і залишається нездійсненною. Незважаючи на три роки переговорів із центробанками БРІКС та укладені з ними угоди про прямі валютні свопи, компанії-експортери з Китаю та Індії не декларують бажання здійснювати міжнародні розрахунки в рублях. Більше того, у порівнянні з досанкційним періодом частка рубля в імпортних операціях зменшилась у 1,5 рази.

Китай – найбільший постачальник на РФ товарів – скоротив частку контрактів із оплатою в рублях із 3,9% чотири роки тому до 2,7% у 2017 році. Постачання товарів із Індії до санкцій оплачували в рускій валюті на 24,1%, а за 9 місяців 2017 року цей обсяг скоротився до 20,8%. Частка ж доларових розрахунків, навпаки, зросла із 61,8% до 66,9%, – розповіло видання «Zero Hedge».

Путін вправно випотрошив фінанси Кім Чен Ина

Лідер Північної Кореї вичерпав резервний фонд країни, який дістався йому як спадок від покійного батька Кім Чен Іра. Інформатори із КНДР повідомили «Radio Free Asia», що на сьомому році правління лідер Північної Кореї не має достатніх коштів для управління країною. Навіть довірені особи «Офісу №39» – таємного кабінету при Північнокорейській робітничій партії, який приносив бюджету КНДР до понад $1 млрд у рік завдяки нелегальній діяльності – міжнародній контрабанді, виробництву наркотиків і міжнародному страховому шахрайству – сьогодні розгублені. Стурбоване й близьке оточення товариша Ина, яке теж не має способів вирішення зростаючого безгрошів’я, що виникло внаслідок серійного випробування ядерної зброї і ракет, а також у результаті міжнародних санкцій.

Журналістам стало відомо, що випробовувати ядерну зброю і ракети Північну Корею заохотив Путін, приславши на півострів своїх фахівців. За цю послугу Пхеньян заплатив левову частку із резервного фонду КНДР. Окрім ядерної програми, влада КНДР також витратилась і на проект амбітного Кім Чен Ина – будівництво в Північній Кореї пропагандистського гірськолижного курорту та інші популістські проекти, – повідомило «Radio Free Asia».

Додаткові проблеми приносять Пхеньяну і міжнародні санкції, які обмежили доступ КНДР до іноземної валюти. Кремль, який отримав вигоду від зашкаленої амбітності молодого диктатора – чимале фінансування за допомогу в розвитку ядерної програми Північної Кореї – нічим не допоможе своєму сюзерену, на Москві тепер теж непереливки.

США напрацюють концепції війни з Пекіном і Москвою

Пентагон призначить воєначальника, щоби координувати збройне формування НАТО, здатне перемогти РФ або Китай у конвенційній (звичайній) війні. Плани зі створення підрозділу, який має бути придатним для ведення бойових дій у повітрі, на морі й на суші – свідоцтво того, що в національній американській стратегії, головним чином зорієнтованій на боротьбу з тероризмом і антидемократичними повстанськими рухами, тепер перше місце посяде протистояння колишнім ворогам США у «Холодній війні».

За словами генерала Пола Сельви, заступника голови Об'єднаного комітету начальників штабів, РФ і Китай є різними типами загроз західній демократії, а це вимагає напрацювання окремих планів бойових дій. Будь-яка сутичка з Китаєм відбудеться переважно технологічно на морі та у повітрі, а морська піхота буде додатковою силою підтримки. У випадку з Москвою відбуватимуться наземні й повітряні бойові дії, а військово-морським силам США доведеться прокладати собі шлях через північну частину Атлантичного океану, щоби доставити в Європу війська і озброєння.

За останнє десятиліття США витратили трильйони доларів на боротьбу з «Аль-Каїдою» ІДІЛ і «Талібаном», які негласно фінансувала Москва. Тим часом РФ і Китай системно модернізували свої збройні сили, щоби домінувати над сусідніми регіонами і створювати регіональний або й глобальний натиск і примус. Як доказ генерал Пол Сельва навів приклад анексії Криму і кремлівську підтримку промосковських сепаратистів на сході України, а також вказав на будівництво штучних островів у Південно-Китайському морі, яке здійснює Китай, – інформує «The Times».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ