Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Огляд подій: Кабмін втрачає на Заході довір’я, завойоване на Майдані кров’ю українців

Захід розчаровується в роботі уряду Гройсмана. Україна, Молдова і Грузія будуть солідарно протистояти московській агресії. Нідерланди вирішили скасувати свою перешкоду Україні щодо асоціації з Євросоюзом. Інтернет буде доступний усім і безкоштовно.

Американці констатували неефективність української влади

Генерал Бен Ходжес, який планував американські військові операції в Іраку і Афганістані, розповів виданню «Новий час» про проблеми довіри між Україною та її західними союзниками, які виникли останнього часу. Через неефективне керування країною і корупцію Україна втрачає довіру Заходу і підсилює свою вразливість перед Москвою. Якщо західні партнери не побачать прозорості в діях Києва і зусиль уряду стосовно боротьби з корупцією, то деякі країни ЄС можуть цілком охолонути до України і переглянуть до неї своє ставлення.

Генерал США наголосив, що Україні надали швидку і масштабну підтримку через те, що РФ (фашистська держава, визнана Законом України від 20.02.2018 р. країною-агресором) застосувала силу, щоби змінити її кордони, тоді як Україна прагне приєднатися до ЄС і західного світу. Однак, станом на сьогодні, українські державні інституції не цілком відповідають стандаотам Заходу, а часто ще й навпаки – роблять Україну більш вразливою до агресії РФ.

У грудні 2017 року Майкл Карпентер, колишній заступник міністра оборони США, під час Львівського форуму з питань безпеки попередив, що Україна не зможе перемогти у війні з Москвою, якщо не подолає власну корупцію. Крім того, Майкл Карпентер закликав український уряд закрити державну корпорацію «Укроборонпром», оскільки в цій структурі «просто астрономічні масштаби корупції». Присутній на Львівському форумі з питань безпеки генерал Бен Ходшес підтримав Майкла Карпентера і заявив, що ключ до успіху – це прозорість. Він вказав на те, що у США цивільні здійснюють нагляд за американською армією. Генерал наголосив: «Сонячне світло вбиває цвіль... Є закони, які забезпечують прозорість бюджету. Всі внутрішні аспекти, такі як вартість військової форми, вартість черевик, вартість касок – все це отримує своє підтвердження і дозвіл від Конгресу, який вказує, скільки і на що можна витратити коштів. А потім Конгрес стежить за тим, як військове командування витрачає надані кошти».

Наприкінці січня активісти звернулись до Володимира Гройсмана з відкритим листом, в якому просять прем’єра вирішити питання з критичною ситуацією у ДК «Укроборонпром». Автори звернення наголосили, що робота підприємства неефективна через хронічні проблеми – корупцію і фінансові порушення. Відкритий лист керівникові уряду написали:

▪ Валентин Бадрак, директор «Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння»;

▪ Анатолій Пінчук, президент ВГО «Українська стратегія»;

▪ Юрій Касьянов, волонтер і блогер;

▪ Гліб Канєвський, голова правління ГО «StateWatch»;

▪ Віктор Плахута, виконавчий директор фонду «Вільна Україна».

Україна, Молдова і Грузія створять антимосковську коаліцію

У Молдові 2 березня відбудеться міжпарламентська конференція «Республіка Молдова, Грузія і Україна: Східне партнерство і сучасні виклики безпеки». Під час конференції обговорять не лише питання синхронізації дій для протистояння регіональним викликам безпеки, а й проблеми у сфері оборони, енергетичної інфраструктури та поглиблення процесів європейської інтеграції. Про це повідомив Андріан Канду, спікер парламенту Молдови.

Міжпарламентська конференція відбудеться з ініціативи голів парламентів Молдови, України і Грузії – Андріана Канду, Андрія Парубія та Іраклія Кобакідзе – при сприянні Атлантичної Ради. Очікується, що під час конференції Кишинів, Київ і Тбілісі підпишуть спільну Декларацію про регіональну безпеку і перспективи європейської інтеграції трьох країн. У форумі, окрім Атлантичної Ради, візьмуть участь представники Європарламенту, Конгресу США, Північноатлантичного альянсу, Євразійського центру, а також відомі міжнародні експерти і політологи, – повідомило агентство «The Associated Press».

Нідерланди скасують закон, який заблокував асоціацію Україна-ЄС

У Королівстві Нідерландів Нижня палата парламенту проголосувала за скасування закону про консультативний референдум, на підставі якого в 2016 році Амстердам заблокував «Угоду про асоціацію Україна-ЄС». За рішення скасувати результати консультативного референдуму проголосували 76 депутатів, а проти – 69 членів опозиції. Незабаром цей же нідерландський закон розглянуть у Верхній палаті, де урядові партії також мають переважаючу більшість.

Закон про консультативний референдум, рішення якого не обов'язкові для виконання, вступив у силу в липні 2015 року. Він передбачав, що громадяни Нідерландів мають право вимагати в уряду проведення консультативного референдуму щодо будь-якого закону, який буде прийнятий, якщо для підтримки плебісциту буде зібрано 300 тисяч підписів.

Зазначений консультативний референдум відбувся у Нідерландах 4 квітня 2016 року, під час якого 61% учасників проголосували проти «Угоди про асоціацію Україна-ЄС». Незважаючи на консультативний статус, уряд не захотів йти проти волі виборців, які проголосували проти ратифікації. Отож у грудні 2016 року в Нідерландах прийняли додаткове рішення із шести пунктів, присвячене «Угоді про асоціацію Україна-ЄС», які не змінили угоду, а тільки підтвердили ті норми, які вже були прописані в її тексті. Раніше преса писала, що Москва могла використати «агентів впливу» і втручання в інтернет-голосування, щоби вплинути на проведення антиукраїнського референдуму та результати підрахунку голосів, – пише «New York Times».

Інтернет виходить у Тропосферу і Космос

Без галасу й фанфар 22 лютого 2018 року відбулась історична подія у розвитку нових технологій. Цього дня перші супутники Ілона Маска для роздачі з Космосу безкоштовного Інтернету вирушили у Всесвіт. Зі стартового майданчика в Каліфорнії компанія «SpaceX» здійснила запуск ракети-носія «Falcon-9» із супутниками «Microsat-2a» і «Microsat-2b», вивівши їх на орбіту висотою 514 км, після чого супутники самостійно піднімуться на висоту 1125 км. Тестові супутники після запуску повинні будуть посилати сигнал на кілька наземних станцій та у штаб-квартиру компанії «Tesla Motors». До 2024 року компанія Ілона Маска має намір вивести у Космос 4425 аналогічних супутників. Незабаром, до 2025 року, в навколоземній орбіті буде створене безпрецедентний пояс супутників, а Інтернет стане доступним по всій земній кулі. Сам доступ буде безкоштовним, користувачам необхідно буде лише придбати спеціальний термінал, який коштуватиме від $100 до $300.

Безумовно, проект «Інтернет для всіх» – це не тільки просвітницька місія, а й епічний за масштабами бізнес. Видання «The Wall-street Journal» опублікувало прогноз, згідно з яким до 2025 року цей напрям принесе компанії «SpaceX» приблизно $30 мільярдів. Найбільша телекомунікаційна компанія «Comcast», яка надає послуги високошвидкісного Інтернету, в 2016 році заробила всього лише $12 мільярдів.

Проте не один Маск у полі воїн. Бостонський стартап «Altaeros», який спеціалізується на розробці автономних аеростатів, повідомив, що отримав $7,5 млн від телекомунікаційного гіганта «SoftBank». Ці кошти призначені для конкуренції та випередження програми Ілона Маска, а саме – прискорити запуск проекту «SuperTower», метою якого є підключення віддалених сільських територій до безпровідного  інтернет-зв’язку.

Аеростати «SuperTower» будуть підняті на висоту до 260 метрів для збільшення площі інтерент-покриття, їм потрібно буде значно менше електроенергії для роботи, а саму систему з аеростатів можна буде розгортати як на постійній основі, так і тимчасово. Команда «Altaeros» обіцяє телекомунікаційним компаніям зменшити їхні витрати на 70%.

Схожі плани також уже реалізують Facebook і Google. У першої компанії це проект «Aquila», у другої – «Loon». Виникає логічне питання: навіщо потрібна ще одна компанія і які у неї переваги? У компанії «Altaeros» переконують, що їхня система найпростіша для приєднання до вже існуючої мережі інтернет-зв’язку. Фактично аеростат – це ще одна вишка зв'язку, тільки літаюча. На аеростатах буде обладнання, яке потребуватиме такі ж реєстрації та обслуговування, що й на звичайних вишках. Кожен аеростат мережі «SuperTower» може покривати площу до 10-14 тисяч квадратних кілометрів, залежно від рельєфу, для чого раніше було потрібно до 32-36 наземних вишок, – інформує «TechCrunch».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ