Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Огляд ЗМІ: Кремль зробив ставку на тероризм – цифровий і хімічний

Лондон демаскував Москву. Для міжнародної дестабілізації Кремль застосовує Інтернет і хімічну отруту. Оточення Путіна ініціювало шельмування Дональда Трампа. Друкована преса незабаром зникне.

{{1}}

У хакерській атаці на Україну Британія звинуватила РФ

Міністерство закордонних справ Великобританії офіційно звинуватило РФ у створенні вірусу «NotPetya». На думку цього відомства, Москва цілеспрямовано використовувала шкідливу вірусну програму проти українських банків і урядових установ. З метою камуфляжу своєї інтернет-агресії проти Києва, Москва імітувала атаку й на декілька європейських країн. Експерти Національного центру кібербезпеки Британії  стверджують, що вірусну програму створила військова розвідка ГРУ РФ.

Тарік Ахмад, представник зовнішньополітичного відомства Британії, пояснив, чому Лондон публічно звинуватив Кремль у створенні вірусу –  Сполучене Королівство вирішило зробити міжнародний акцент, що не буде миритись із московською злочинною кіберактивністю. Водночас Британія має намір демаскувати підступність руских, які назовні демонструють своє лжемиролюбство, а насправді сповідують антицивілізаційну  ідеологію – нишком руйнують досягнення світового прогресу, якого на Москві не сприймають.

{{2}}

Раніше Гевін Вільямсон, міністр оборони Сполученого Королівства, поширив попередження про руску загрозу в кіберпросторі. Він заявив, що московська  інспірована хакерська атака на британську інфраструктуру може призвести до загибелі тисяч британців, – повідомило видання «The Daily Telegraph».

Клаус Фредеріксен, міністр оборони Данії, висловив солідарність із британськими колегами стосовно відповідальності Москви за поширення вірусу «NotPetya». Рускі кібератаки не мають нічого спільного зі шпигунством, мета якого отримати секретну інформацію. Навпаки, спецслужби Москви намагаються заподіювати закордонним опонентам фізичну шкоду наче під час військових дій. Фактично, зазначив Клаус Фредеріксен, кібератаки спецслужб РФ – це і є закамуфльована гібридна війна Кремля  проти Заходу, – інформує агентство «Reuters».

Нагадаємо, у серпні 2017 року синдикат «A.P.Moller-Maersk Group» оприлюднив фінансовий звіт, в якому повідомив про наслідки атаки вірусу «NotPetya», від якого  постраждали морський контейнерний перевізник «Maersk Line», оператор «APM Terminals», а також логістична компанія «Damco. Maersk». Сукупно тільки ця одна данська бізнес-група  втратила понад $300 млн унаслідок кібератаки Москви.

Для міжнародної дестабілізації Москва застосовує цифрову технологію

Спецслужби РФ використовують фіктивні аккаунти в соціальних мережах із метою поширення дезінформації. Вибори у країнах Заходу зазнають нападів з боку Москви, атаки якої навряд чи припиняться у найближчому майбутньому. Ден Коутс, директор Національної розвідки США, під час щорічного сенатського слухання стосовно глобальних загроз у світі, повідомив сенаторам Комітету з питань розвідки, що Москва тільки буде посилювати застосування антизахідної пропаганди у соціальних мережах, фіктивні аккаунти та інші засоби дестабілізації, щоби продовжити загострення соціального і політичного напруження у США.

Ден Коутс наголосив: «Не маючи змоги протистояти США у перегонах із ядерного озброєння або під час безпосереднього військового зіткнення зі звичайним озброєнням, Кремль зробив ставку на єдиний іще доступний йому спосіб деескалації у кіберпросторі. Отож не повинно бути сумнівів, що свої минулі спроби дестабілізувати США Москва вважає успішними, а тому розглядає вибори у Конгрес 2018 року як потенційну мішень для своїх подальших спецоперацій».

Майк Помпео, директор ЦРУ, розповів, що президент США не дав співробітникам розвідки конкретних доручень боротись із руским втручанням. Проте Дональд Трамп  чітко дав зрозуміти, що ЦРУ має обов'язок, із точки зору зовнішньої розвідки, робити все можливе, щоби забезпечити глибокі й ґрунтовні знання про кожну загрозу, зокрема і про загрози з боку Москви. Керівник ЦРУ наголосив, що у Кремля  є стратегія, яка виходить далеко за рамки того, що стосується тільки США. Хоча рускі традиційно й раніше намагались дестабілізувати Захід, сьогодні зрозуміло, що вдосконалившись у цифрових технологіях у 2016 році, вони підняли ставки в протистоянні зі Заходом, підступно використавши  можливості соціальних мереж. Свою злочинну кібердіяльність рускі провадять не тільки в США, а й по всій Європі та, можливо, в інших місцях планети.

Дуглас Льют, колишній заступник радника президента Буша-молодшого з національної безпеки, переконаний, що рускі спецслужби своїм втручанням у президентські вибори США здійснювали лише підготовку до тієї агресії, яку Кремль та його сателіти будуть застосовувати до країн цивілізованої частини  світу. Американські експерти вважають, що рускі отримали певний досвід, вдосконалюють його і найближчим часом ініціюють кібернапади у більш витонченому й підступному виконанні, – інформує «The New York Times».

Хімічний тероризм на Москві

Підозрілі листи отримали понад 10 іноземних місій на Москві. До дипломатичних представництв виїжджали мобільні лабораторії МНС РФ, які проводили експрес-аналіз порошку з метою замірів радіації і хімічних речовин. Потім конверти передали поліції для більш докладного вивчення. Експертиза встановила, що у складі порошку, виявленого у конвертах, є інсектициди, зокрема фіпроніл, який застосовують у сільському господарстві для винищення шкідників. Інформатор повідомив пресі, що всі конверти, надіслані в іноземні посольства,  підписав один відправник і надіслав із одного поштового відділення.

Раніше, на цьому тижні, невістку Дональда Трампа превентивно госпіталізували після того, як вона відкрила конверт із білим порошком усередині, який був адресований синові президента. Також орієнтовно в той же час лист із білим порошком отримав і екс-президент США Барак Обама, – повідомило видання «The Moscow Times».

Дерипаска може бути замовником лжедосьє на Дональда Трампа

Сенатор-республіканець Чарльз Грасслі, очільник юридичного комітету Сенату США, написав лист лондонським адвокатам руского мільярдера Дерипаски. Сенатор хоче отримати відповідь на питання, чи Дерипаска наймав британського екс-шпигуна Крістофера Стіла з метою збору інформації для фальшивого досьє на Дональда Трампа. Свій запит сенатор Грасслі зробив у контексті виявленої інформації про смс-повідомлення, які вказали, що після президентських  виборів у США лобіст, що пов'язаний із Дерипаскою, пропонував одному з конгресменів влаштувати зустріч із Крістофером Стілом.

На початку тижня питання відносин британського екс-шпигуна і руского олігарха Дерипаски також було порушене під час відкритої частини засідання сенатського комітету з питань розвідки США. Сенатор-республіканець Том Коттон, пославшись на лист Чарльза Грасслі, запитав директора ФБР: «Вам відомо, чи працював Крістофер Стіл на Олега Дерипаску?» Крістофер Рей відповів: «На це питання  я можу тепер відповісти». На уточнення, чи не можна обговорити його конфіденційно,  директор ФБР відповів: «Очевидно, у конфіденційній обстановці ми могли б розповісти сенаторам більше», – повідомило видання  «The Daily Telegraph».

Нагадаємо, олігарх Дерипаска, особа наближена до Путіна, відчайдушно намагається отримати підданство Швейцарії, щоби не потрапити під екстрадицію у США, якщо така потреба виникне. На РФ олігарх також повертатись не хоче, знаючи, що там його обберуть наче липку. На Москві тепер настали смурні часи.

Друкованій журналістиці залишилось 10 років

Марк Томпсон,  генеральний директор  «The New York Times», переконаний, що через 10 років у цивілізованому світі не залишиться друкованих видань. В інтерв'ю для телеканалу CNBC він розповів, що його прогноз опертий на спостереженнях за економікою і станом підписки на друковану пресу. Хоча фінансовий обсяг підписки, які «The New York Times» отримує від передплатників друкованої версії  видання, ще перевищує виручку від цифрової підписки, проте незабаром ситуація кардинально зміниться. Марк Томпсон хотів би, щоби друковане видання «The New York Times» й надалі виконувало свою функцію, однак визнав, що епоха друкованих видань увійшла у фазу завершення.

Так, наприклад, у четвертому кварталі 2017 року число передплатників digital зросло ще на 157000 осіб, а прибуток від цифрової підписки збільшився на 51% у порівнянні з 2016 роком. Загальний дохід від digital-підписки зріс на 19,2% у порівнянні з тим же періодом, – повідомило  «The New York Times».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ