Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: Москву необхідно нейтралізувати і мілітарно, і в Інтернеті

Президент США довів, що Путін йому не приятель. США будуть з’ясовувати, хто віддав наказ здійснити напад на американців у Сирії. Спецпрокурор Роберт Мюллер звинуватив Кремль у дестабілізації президентської структури США. Москву необхідно відучити пакостити країнам Заходу.

Дональд Трамп таки не винен у виборчих маніпуляціях

Минулого тижня президент Трамп відзначив, що прокурор Мюллер не знайшов і не надав американській громадськості жодних переконливих доказів, що сам Трамп або представники його передвиборного штабу свідомо співпрацювали з Москвою, щоби перешкодити Хілларі Клінтон виграти президентські перегони. Президент також заявив, що тепер рускі «аж падають від реготу», що зуміли навішати демократам на вуха локшину і створити у США суспільний розкол.

Оприлюднені докази проти Дональда Трампа не перешкоджають йому перебувати на посаді президента США. «Кілька неоголошених зустрічей між співробітниками штабу Трампа і представниками Кремля не означають змови проти національної безпеки США. Однак Дональд Трамп повинен добряче збештати Москву за її витівки не тільки тому, що вони рівносильні акту агресії, а щоб остаточно розвіяти підозри, начебто йому є що приховувати», – наголошено у редакційній статті «The Times».

***

В обвинувальному висновку прокурора Мюллера наголошено, що шпигуни Кремля «контактували з особами із передвиборчого штабу Дональда Трампа, які не підозрювали про рускі підступні наміри», а також «із іншими політичними активістами з метою створення ілюзії московського впливу на вибори у США». Таке формулювання прокуратури стало для Дональда Трампа так довго очікуваним моментом істини.

Під час прес-конференції, яка принесла Трампові політичний сукцес, заступник генерального прокурора Род Розенштейн визнав, що в обвинувальному акті прокуратури звинувачень щодо Трампа нема. Ніхто з команди Трампа свідомо не брав участі в кремлівській кампанії дискредитації американської демократії, а сама московська кампанія не позначилась на результатах президентських виборів 2016 року, – інформує видання «The Guardian».

У США хочуть з'ясувати, хто на Москві віддав наказ атакувати американців у Сирії

Джеймс Меттіс, міністр оборони США, під час повернення з Мюнхенській конференції з питань європейської безпеки заявив у бесіді зі журналістами на борту свого літака, що Пентагон проведе розслідування обставин нападу руских на американців у сирійському районі Дайр-ез-Заур. У результаті вивчення обставин цього нападу Міноборони США сподівається з'ясувати, хто саме стояв за організацією цієї віроломної атаки. Джеймс Меттіс сумнівається, що чисельна руска сухопутна армада «просто так, самі по собі, самостійно вирішила перетнути річку Євфрат, увійти в сирійську зону відповідальності США, почати артилерійський обстріл американців і сил сирійської опозиції, а потім здійснити на американсько-сирійський об’єкт танкову атаку».

Нагадаємо, 7 лютого 2018 року в Сирії, у районі Дайр-ез-Заур, після формального звершення «Холодної війни» відбувся перший реальний бій між найманцями Путіна, які формально належать путінському ресторатору Прігожіну, і збройними силами США. У відповідь, як повідомив генерал Джеффрі Харріган, американці «застосували проти руских засоби нанесення точкових ударів – два бомбардувальники F-15E і В-52, два винищувачі F-22, літак вогневої підтримки AC-130, дрони MQ-9 – для знищення штабу руских, артилерії і колон бронетанкової техніки, а також ударні гелікоптери AH-64 Apache».

Американські гвинтокрили мали нагоду відпрацьовувати техніку прицільної стрільби по залишкам утікаючої рускої гідридної армади. У підсумку, цей віроломний напад закінчився для Путіна цілковитим розгромом. За різними даними втрати становлять від 200 до 600 бойовиків. При цьому Москва намагається дезавуювати величезні втрати кремлівських найманців, надаючи західним агентствам занижені цифри, – пише агентство «Associated Press».  

Прокурор Мюллер звинуватив Кремль у антитрампівських заколотах

Спеціальний прокурор США Роберт Мюллер заявив, що Москва організовувала мітинги проти адміністрації Дональда Трампа. Маніфестації, які відбулись у листопаді 2017 року, були проведені при підтримці РФ. У заколоті проти президента США взяв участь, зокрема, і скандально відомий режисер-документаліст Майкл Мур. Висновок спецпрокурора Мюллера негативно позначиться на політичному майбутньому демократів США, які у цьому протистоянні виконували роль кремлівських маріонеток.

Після завершення президентських перегонів у Сполучених Штатах демократи і підконтрольні їм ЗМІ почали звинувачувати РФ у втручанні у вибори з метою оскаржити їх результати і оголосити імпічмент президентові-республіканцю. Американський істеблішмент єдиний у питанні стосовно руского втручання, проте Республіканська партія наголошує, що зовнішнє втручання з боку Кремля не мало достатньої ваги, щоби вплинути на результати президентських перегонів, – інформує телеканал «Fox News».

США зобов’язані провчити РФ

Розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера ще далеко не завершене, однак федеральне Велике журі підтвердило обґрунтованість звинувачень проти 13 громадян РФ і трьох компаній за втручання в президентські вибори США. Ці звинувачення мають велике політичне значення як у США, так і на міжнародній арені.

Обвинувальний висновок має чималу вагу і для президента Дональда Трампа, який від початку свого президентського терміну піддався звинуваченням ЗМІ та необґрунтованим спекуляціям демократів про зв'язки його команди з Кремлем. Обвинувальний висновок прокурора Мюллера не містить доказів, що Трамп знав або сприяв залученню Москви у свою президентську кампанію.

Раніше сенатор Рой Блант склав порівняльний бюджет витрат Кремля на поширення контенту в соціальних мережах із витратами Дональда Трампа і Хілларі Клінтон. Відомо, що Москва витратила $100 тисяч на антиамериканську дезінформаційну кампанію, а це всього 0,005% від загального обсягу витрат Клінтон і Трампа на передвиборну кампанію в соціальних мережах, які становили $81 мільйон.

Роб Голдман, віце-президент Facebook з питань реклами, написав у Twitter, що Москва витратила більшу частину коштів уже після президентських виборів із метою поглибити розкол американського суспільства. Логічний висновок, який можна зробити на підставі наявної на даний момент публічної інформації, – це те, що Кремль не мав наміру використовувати переваги або недоліки будь-якого конкретного кандидата у президенти США і не підтримував жодного з них. Замість цього Москва прагнула посіяти розбрат та недовіру серед американців і підважити основи державності США.

Глобальні плани Путіна не відповідають інтересам Америки, і чим раніше він зрозуміє, що Вашингтон про це знає, тим краще. Проте одних звинувачень проти руских, так само як і економічних санкцій, недостатньо для того, щоби задекларувати невдоволення США підривною діяльністю Москви. Для превентивного запобігання майбутній дестабілізації з боку Москви, яка загрожує американським інтересам, Вашингтону необхідно створити структурне стримування у кіберпросторі, так само як це було зроблено з розгромом руских у Сирії.

Один із способів це зробити – здійснити відповідну кіберкампанію проти РФ, у кілька разів більшу за обсягом від інтернет-тероризму руских. Урок, який необхідно вивчити Кремлеві, полягає в тому, що у відповідь за завдані збитки від майбутніх кібератак проти Сполучених Штатів буде настільки масштабним, що Москві доведеться забути назавжди про свої геополітичні плани ведення гібридної кібервійни.

У Східній та Центральній Європі Білому Дому теж необхідно активізувати свої зусилля для зміцнення НАТО, переконавши всіх його учасників у необхідності дотримання мінімального рівня оборонних відрахувань. Під час минулотижневої Мюнхенської конференції з питань безпеки пролунали заяви про «порушення міжнародного порядку» з боку Москви. Однак, замість таких заяв і оприлюднення безсенсових застережень, нехай Путін краще почує гул натівських танків біля своїх кордонів, які беруть участь в спільних польових навчаннях з українськими військовими, – пише Джон Болтон, юрист, дипломат і колишній посол США в ООН, на шпальтах вашингтонського видання «The Hill».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ