Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: подвійна мораль Дональда Трампа

Огляд ЗМІ: подвійна мораль Дональда Трампа.

На Кремлі в істериці влаштували міжнародний скандал

Москва не відрядить  свою осоромлену делегацію на січневу сесію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Таке рішення прийняли на Кремлі через відсутність в регламенті ПАРЄ поправок про захист прав національних делегацій від дискримінації, на яких наполягала Москва. У червні 2017 року Лавров повідомив генсека Ради Європи Ягланда про відмову сплачувати внески за 2017 рік до часу повернення рускої делегації в ПАРЄ, яку позбавили права голосу і виключили з усіх керівних органів у квітні 2014 року після анексії Криму.

Водночас Москва попередила, що не запросить спостерігачів ПАРЄ на велике руске шоу – березневе обрання Путіна на посаду президента. Представник Думи Слуцький наголосив, що рускі вже третій рік поспіль упосліджені в ПАРЄ, а тому запрошення спостерігачів від ПАРЄ недоцільне. На Кремлі вирішили демонстративно запросити інших лояльних міжнародних спостерігачів – від Парламентської асамблеї і Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, а також Міжпарламентської асамблеї СНД, – повідомило ТАСС.

«The Trump Palace on Miami» – пологовий будинок для руских товстосумів

На Москві серед олігархату вважається престижним і політично доцільним народжувати на Маямі. Суть престижу в тому, що дитина, яка з'явилася на світ на території США, автоматично отримує американське громадянство. А доцільність – після 21 року такий русконароджений громадянин США зможе оформити для своїх батьків право проживати на території США в обхід санкцій, якщо такі на батьків будуть накладені.

Одна із руских породіль, які ненавидять американців за санкції проти РФ і за можливу конфіскацію її закордонного майна, зізналась, що прибула народжувати на Маямі, щоби дати своїй дитині все найкраще, що тільки зуміє, поки ще може. А найкраще – це американський паспорт. Адже згідно з 14-ю поправкою до Конституції, будь-яка особа, що народилась на території США, автоматично отримує американське громадянство. А якщо американське громадянство дасть дитині великі переваги, то чому б не народжувати на території США? У такої рускої дитини буде право жити і працювати у США та  користуватись системою соціального забезпечення й іншими привілеями американських громадян.

Ще будучи кандидатом у президенти Дональд Трамп закликав припинити надавати громадянство за правом народження, яке, як він тоді висловився, «є найбільш потужним магнітом для нелегальної імміграції». «Адже вони що роблять? – обурювався Трамп. – Народжують у нас дитину, а далі ні сіло ні впало отримують громадянство. Для Америки нема іншого вибору, як залатати цю законодавчу прогалину».

Однак, як не парадоксально, житлові комплекси на Маямі, які перебувають у власності Дональда Трампа, – одні з найпопулярніших серед руских «пологових туристок». Якщо руский олігарх щедро заплатить, то президентові США вже незручно йому відмовити, – інформує нью-йоркський телеканал «NBC News».

Американці раніше не були такими безпечними

Сенатор Бен Кардін розповів, що вже майже 20 років Путін провадить невпинну боротьбу із зарубіжними демократичними інституціями, універсальними людськими цінностями і верховенством закону, які нищить за допомогою так званого асиметричного арсеналу:

▪ кібератак та дезінформації;

▪ підтримки внутрішніх і закордонних периферійних політичних груп;

▪ перетворення енергетичних ресурсів у зброю;

▪ використання організованої злочинності, корупції і навіть військової агресії.

Путін застосовує саме таку техніку, тому що має слабку позицію. На нього тиснуть неефективна економіка РФ, другосортна армія, а головне – нечисельність авторитарних однодумців на світовій арені. За останні кілька років путінські атаки стали інтенсивнішими і складнішими. Якщо в ЄС запровадили відповідні заходи, щоби краще захиститись від рускої гібридності, то США мало що роблять для захисту своїх державних інституцій. Ще ніколи Білий Дім так явно не ігнорував загрозу національній безпеці.

Якщо США не зможуть терміново відповісти на руску загрозу, московський режим стане ще більше хоробрішим, щоби не тільки й надалі руйнувати європейську стабільність, а й закріпити успіх на Американському континенті, досягнутий під час втручання у вибори президента США у 2016 році.  Також існує ймовірність руского втручання у вибори до Конгресу США в 2018 році та президентських виборів у 2020 році, – застеріг сенатор Бен Кардін на шпальтах видання «The Washington Post».

Кремль, очевидно, втратив друга Асада

Не володіючи практичним військовим мисленням, недалекоглядна руска воєнщина зосередила свої літаки на сирійській авіабазі «Хмеймім». Московські солдафони вважали, що їхні літаки  захистить страх перед Кремлем, а не бетонні укриття, в яких зазвичай поміщають військову техніку. Проте задля підстрахування, рускі намагались створити навколо бази зону безпеки в радіусі 45 кілометрів, щоби запобігти можливому нападу загонів сирійської опозиції. Зазнавши великих військових збитків на своїй же авіабазі, Москва втратила найголовніше, що намагалась досягти під час війни у Сирії – престиж міжнародного гопництва, заради якого зруйнувала в країні чимало населених пунктів.

Мінометний обстріл рускої авіабази «Хмеймім» із відстані не більше 6 кілометрів може мати такі причини:

▪ успішний прорив сирійських ополченців крізь дірявий заслін збройних сил Асада та промосковських іранських загонів;

▪ порозуміння між сирійським ополченцями та алавітськими й шиїтськими загонами, лояльними до Москви, до яких безпосередньо належать представники родинного клану Асада;

▪ спеціально створений коридор для сирійських повстанців із метою помсти за приниження Асада до рангу кремлівського васала під час приїзду Путіна у Сирію, а також за несправедливий розподіл коштів за добуті природні ресурси (у Сирії розвідані запаси орієнтовно налічують: газу – 284 мільярда куб/метрів, нафти – 2,5 мільярда барелів, горючих сланців – 50 мільярдів тонн).

Фатальне приниження руских на авіабазі «Хмеймім» може спровокувати радикальні взаємини між Москвою і різними загонами ополченців, спонукати Москву до встановлення жорсткого контролю над районом навколо «Хмеймімі», а також втрату довіри між руским і сирійським режимами. Розгром авіабази «Хмеймім» також може призвести до повторення афганського сценарію. Тоді Хафізулу Аміна, маріонетку промосковського режиму в Афганістані, рускі ліквідували після того, як він закликав до країни радянські війська для допомоги у протистоянні США і сприяння в налагодженні промислового виробництва афганського опіуму.

Отримавши від Асада запотиличника, Путін заметушився

Після кремлівського фіаско на авіабазі «Хмеймім» Владімір Чіжов, постійний представник РФ при ЄС, активізувався перед пресою і заявив, що Євросоюз зобов’язаний фінансувати відновлення знищеної інфраструктури в Сирії. Цей проект обійдеться орієнтовно у 60-80 мільярдів євро. А якщо європейці відмовляться від пропозиції Москви, їй доведеться звернутись зі своїм прожектом до інших авторитетних країн – до Туреччини та Ірану.

Москва намагається зіграти на тому, що перед Європою постала проблема, як вкласти кошти в призупинення потоку мігрантів із Сирії, не підтримуючи при цьому режим Башара Асада. У той же час Туреччина і Ліван, які прийняли у себе мільйони сирійських біженців, теж наполягають, що Європейський союз повинен полегшити їхні фінансові витрати. Проте в ЄС вважають, що  Москва намагається змусити європейців оплатити її рахунки, адже це рускі військові  літаки знищили сирійські поселення.

Лідери ключових європейських держав наполягають, що кошти на відновлення Сирії скерують лише після того, як буде укладено мирну угоду і почнеться процес політичної передачі влади лідерам сирійської опозиції. Зараз же в інтересах ЄС посилити тиск на Москву, не надаючи ніяких коштів. І якщо Кремлеві це не подобається, значить така політика ЄС повинна стати пріоритетною, оскільки буде ефективною. Водночас і лідери сирійської опозиції застерігають, якщо ЄС на зухвалу вимогу Москви почне відбудовувати руїни на території, яку контролюють Москва і Дамаск, це тільки економічно зміцнить режим Асада і допоможе йому налагодити свої міжнародні відносини, – пише видання «Financial Times».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ