Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: Путін, імовірно, готується до конфронтації зі США

Огляд ЗМІ: Путін, імовірно, готується до конфронтації зі США.

Якщо американські військові підуть із ЄС

У той час, коли політика Москви становить все більшу загрозу для ЄС, у близькому майбутньому Європі доведеться, можливо, самій стати на свій захист і не покладатись на допомогу американців. Військові США вже вивезли з ЄС практично весь свій ядерний потенціал, залишивши орієнтовно 150 боєголовок із понад 7 тисяч. Якщо США і справді цілком згорнуть свою мілітарну підтримку, тоді європейцям доведеться вибирати один варіант із трьох:

▪ вони можуть застосувати ті американські засоби стримування, що залишаться після відходу військових США, тобто ядерну зброю Франції і Великобританії. Втім, для деяких країн, які зараз перебувають під американською «ядерною парасолькою», зокрема для Німеччини, ця угода не буде прийнятною;

▪ Німеччина може розробити власну ядерну програму, проте навряд чи це буде можливим, адже більшість німців будуть проти. Водночас настільки значне порушення відразу двох найбільших міжнародних ядерних договорів дало б іншим країнам привід для власного ядерного озброєння;

▪ третій варіант, так званий «Eurodeterrent», є компромісом між двома попередніми сценаріями. Система «Eurodeterrent» може функціонувати завдяки німецькому фінансуванню і ядерному ресурсу Франції. Незважаючи на те, що європейський арсенал буде незначним супроти РФ за чисельністю, однак Франція володіє потенціалом другого удару, що має вирішальне значення для стримування рускої агресії.

Саме цей останній варіант є найбільш пріоритетним. Він не тільки забезпечить Європі незалежність від США, а й надасть Франції можливість стати в європейським лідером. Робота у цьому напрямку вже ведеться без порушень міжнародних угод, – інформує «Bulletin of the Atomic Scientists».

Путін, цілком можливо, готується денонсувати відносини зі США

Виступаючи під час закритої зустрічі з американськими законодавцями, посол США на РФ Джон Хантсман: «Якщо Кремль знову спробує втрутитись в американські вибори 2018 року, тоді на руско-американських стосунках можна буде поставити хрест. Не думаю, що Москва зупиниться. Путін, імовірно, ще ніколи не був настільки сильним».

Тон Джона Хантсмана кардинально відрізнявся від політичної лінії Дональда Трампа, який захищає РФ і відмовляється визнавати її деструктивну роль у минулих виборах. Дипломат запевнив, що, перебуваючи на Москві, постійно піднімає питання руского втручання в американські вибори під час усіх зустрічей із рускими чиновниками, проте вони традиційно заперечують будь-який вплив Кремля на вибори у США.

Присутніх вразила політична налаштованість Джона Хантсмана. Посол припустив, що адміністрація Дональда Трампа встигне до 29 січня прийняти санкції проти тих осіб і компаній, які мають справи з рускою розвідкою і військовими. При цьому Хантсман визнав, що новий пакет санкцій зумовить уже серйозне політичне напруження між РФ і США аж до розриву відносин, – пише видання «The Daily Beast».

Новий американський засіб опам’ятання сучасних диктаторів

Джон Вулфстал, колишній радник екс-президента Барака Обами, який знайомий із останньою редакцією «Ядерної доктрини США», розповів, що адміністрація Дональда Трампа має твердий намір узятись за розробку ядерної боєголовки малої потужності для ракет підводного пуску «Trident». Такий захід, як і денонсування обмежень для застосування ядерної зброї, вкрай необхідний для стримування країн, де правлять сучасні диктатори – це РФ, Північна Корея і Китай. За допомогою лагідного слова і ядерної боєголовки можна значно краще порозумітись із диктатором, аніж тільки лагідним словом. Чим бойовішим був Білий Дім під час правління республіканця Рональда Рейгана, тим смиренніше поводився Кремль – аж до благання подати на харчування.

Нова ядерна політика Дональда Трампа має більш прагматичну тенденційність у порівнянні з періодом політично кволого демократа Барака Обами, коли Вашингтон нівелював роль ядерної зброї в обороні США. Прихильники контролю над озброєннями вже висловили глибоку стурбованість пропозицією створити ядерну зброю, яку потенційно легше застосовувати. Пацифісти вважають, що така мілітаризація тільки збільшить ймовірність ядерної війни.

США почнуть роботу над повторним введенням в дію крилатих ракет підводного пуску в рамках відповіді на нову руску ракету наземного базування. У такий спосіб Білий Дім послав «чіткий і застережливий сигнал руским, північнокорейцям і китайцям», аби ті збагнули, що будь-яка спроба застосувати ядерну зброю дорого їм обійдеться. Розробка нової ядерної боєголовки мотивується аналітичним передбаченням, що в разі виникнення конфлікту РФ із НАТО, рускі застосують свою тактичну ядерну зброю на ранній стадії війни, щоби компенсувати слабкість своїх звичайних збройних сил, – повідомило видання «The Guardian».

Із рускою воєнщиною можна воювати й фанерою

Сирійська авіабаза «Хмеймім», на якій зосереджена більша частина руских військово-повітряних сил, зазнала фатальних втрат у новорічну ніч, 31 грудня, а потім й у Різдвяну ніч, 6 січня. Сирійські повстанці знищили 12 літаків та 1 вертоліт. Якби український генералітет мав навички і мотивацію сирійських повстанців, тоді руским терористам на Донбасі насправді було би непереливки, – переконаний журналіст Юрій Бутусов.

Бутусов зазначив: «Базу в Хмеймімі, де вся оборона була піднята по тривозі, атакувала група сирійських дронів! Рускі заявляють, що базу атакували відразу 13 дронів! (на Москві, де зі страху очі великі, кажуть, що був 31 дрон – прим. ред.). На цей раз, на відміну від 31 грудня, ППО була в бойовій готовності й атаку відбили, але якою ціною! По 7 дронам були запущені зенітні ракети установки «Панцир», призначені для знищення високошвидкісних і технологічно захищених повітряних цілей».

Методологія виготовлення сирійських дронів примітивна – у них дерев'яна основа, їхні крила зроблені із фанери, більшість деталей скріплені скотчем, а мотори трішки модернізовані з метою підвищити дальність польоту. Зазначені характеристики вказують, що сирійські дрони були призначені для одноразового застосування. Такі доморобні безпілотники сирійські повстанці можуть запускати з відстані орієнтовно 50 км, а для наведення на ціль використовують супутникові GPS-координати, – розповіла газета «Комерсант».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ