Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: «Смерть диктатору!», «Смерть Росії!» – провідні гасла під час іранських протестів

Огляд ЗМІ: «Смерть диктатору!», «Смерть Росії!» – провідні гасла під час іранських протестів.

Захід повинен змінити промосковський режим Ірану

Коли у 2009 році іранські студенти вийшли на вулиці з протестами проти промосковського президента Махмуда Ахмадінеджада, він назвав їх «прахом і брудом» та послав війська розігнати протестуючих і заарештовувати їхніх лідерів. Тепер начебто його ліберальний наступник Хасан Рухані зіштовхнувся із більш складним завданням: як подавити повстання, якщо його рушійною силою є робітники, а не студенти? Протести набувають симпатії серед пригніченого середнього класу та безробітної молоді. Хасан Рухані або почне застосовувати тактику кремлівських кураторів і «закручувати гайки», або його усунуть від влади інші, ще більш радикальні сили, які прагнуть відновити ядерну програму, – пише «The Times».

Під час протестів, які все більше поширюються в Ірані, в середовищі протестуючих спонтанно виникають найрізноманітніші гасла: від економічних вимог і до повалення режиму Хасан Рухані та його іноземних кураторів. Найбільш поширені революційні вимоги: «Ні, не Газа, не Ліван, життя моє – Іран», «Смерть диктатору!» і «Смерть Росії!». Останнє гасло зумовлене народними протестами проти співпраці правлячої іранської еліти із кремлівською диктатурою. У найближчі дні революційну ситуацію в Ірані розглянуть під час екстреного засідання ООН, Генеральний секретар якої закликав іранську владу поважати права всіх учасників демонстрацій і затриманих, а також гарантувати їм право на життя і безпеку, – повідомила прес-служба ООН.

У контексті іранських подій генерал Герберт МакМастер, радник президента США з національної безпеки, звинуватив Москву в підривній діяльності й у підтримці світового тероризму. Складова кремлівської загрози полягає у застосуванні дезінформації, пропаганди і використанні соціальних мереж, щоби розколоти західне суспільство і налаштувати соціальні групи одних проти інших. Генерал МакМастер переконаний, що кожна арабська держава повинна розуміти, що саме робить Путін на Близькому Сході, а саме – прагне використовувати деструктивні дії Ірану, який розпалює громадянську війну в регіоні, озброює і підтримує терористичні угруповання на кшталт «Хізбалли». Радник президента США попередив, що за свою підривну й терористичну діяльність проти західного світу Москва заплатить високу ціну, – інформує «Голос Америки».

Ізраїлю дозволили знищити московського сателіта

США надали Ізраїлю дозвіл на фізичну ліквідацію іранського генерала Касема Сулеймані, який очолює спецпідрозділ Корпусу вартових ісламської революції «Кудс», що займається секретними й терористичними операціями за кордоном, зокрема у Лівані, Сирії та Іраку. Касем Сулеймані є ключовим військовим, який віддано підтримує сирійського президента Башара Асада, а також курує надання військової допомоги терористичним угрупованням «Хізбалла» і ХАМАС.

Ізраїльтяни були готові до усунення Касема Сулеймані ще три роки тому, проте США вирішили зупинити союзників. Це відбулось під час президентства Барака Обами, який був настільки зосереджений на ядерній угоді з Іраном, що не зважав на діяльність промосковських терористичних організацій.

Суть рішення нинішнього президента Дональда Трампа стосовно ліквідації однієї з ключових фігур оточення Башара Асада полягає у тому, щоби на такому прикладі продемонструвати всьому світові політичну слабкість Путіна, який у відповідь на серйозні дії США може хіба що розпачливо розводити руками, – повідомило видання «The Times of Israel».

Примарна могутність Москви має три диктаторські опори

Філ Блек, міжнародний кореспондент CNN, переконаний, що Путін має реноме найбільш задерикуватого лідера світу. У нього є три ключові інструментарії – ядерна зброя, кіберпотенціал і культ особистості. Всі разом вони утворюють гримучу суміш, яка має ефективний вплив на його підлеглих і частковий на міжнародній арені.

Москва заперечує, що її хакери втручались в американські вибори. Кремлівських кібертерористів також звинувачують в тому, що вони створили чималу плутанину в інших країнах, зокрема в Естонії та Україні. У хакерських можливостях РФ, яку інкримінують Москві, немає нічого нового чи особливого, адже вони беруть початок ще із Радянського Союзу, де функціонували навчальні заклади для підготовки фахівців світового рівня.

А ще одне з найбільших джерел політичного впливу Путіна – його парадоксальна популярність на РФ. Чим активніше його поведінку критикують іноземні лідери, тим більше руских підтримують свого вождя. Рейтинг його популярності швидко пішов угору після початку війни з Україною, а згодом знову різко зріс під час нищення цивільного населення у Сирії, оскільки більшість руских генетично прагнуть, щоби РФ домінувала над іншими народами, – інформує телеканал CNN.

Путін став міжнародним політичним ізгоєм

Зовнішньополітична стратегія Кремля здебільшого пов'язана з проведенням розвідувальних операцій, відомих як «активні заходи». Цей термін передбачає комплекс дій із залученням місцевих лідерів – «корисних ідіотів», які співпрацюють із рускими спецслужбами або з корисливих мотивів, або в сподіванні на щирість Москви. Колись Путін міг покладатись на європейських політиків-важковаговиків, на зразок Герхарда Шредера або Сільвіо Берлусконі, а сьогодні його союзники – це другорядні політичні гравці, які не мають особливого авторитету і яких часто цураються інші світові лідери.

Показовим прикладом є Мілош Земан, якого називають путінським «троянським конем» в Європі. Чеському президенту, під час його поїздки на Москву, влаштували помпезний прийом, оскільки всі інші європейські політики почати сторонитись Путіна. Кремль завжди підтримував Земана і прагне зберегти фігуру своїх політичних «інвестицій». А коли президентом став Дональд Трамп промосковський Земан набивався на роль посередника між США і РФ, закликаючи створити «вісь трьох лідерів-однодумців» із Путіна, Трампа і себе, аж поки Білий Дім не обсмикнув запопадливого політикана.

Важко зрозуміти, чому Кремль підтримує невдаху-політика Земана, оточення якого своїми незграбними діями надає непотрібний розголос кремлівським дестабілізуючим операціям у Європі. Відповідь, мабуть, полягає в тому, що Путін уже доведений до відчаю фактом втрачених можливостей, коли його союзниками були харизматичні політики, – пише вашингтонське видання «The Hill».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ