Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: ядерний рекет Кремля

РФ взялась залякувати ЄС. Європа терміново озброюється проти руских неадекватів. Брюссель таки «прогнувся» під Москву. Руска ганьба над рікою Євфрат. Модернізація онлайн-торгівлі в ЄС завершиться у поточному році.
  • Із безвихідного становища у Путіна залишився єдиний вихід – залякувати міжнародних опонентів.
  • Небезпека від «токсичної» Москви змусила уряди ЄС виконати пораду Дональда Трампа – скеровувати більше коштів для озброєння НАТО.
  • Ошелешений Брюссель запросив кремлівських агресорів для консультацій щодо запобігання поширенню тероризму в ЄС.
  • Біблійна ріка Євфрат завдала московським окупантам великого безчестя.
  • До кінця 2018 року придбання товарів через Інтернет стане доступним для кожного громадянина ЄС, незважаючи від місця проживання.

Путін зважився на демонстративний шантаж

Президентка Литви Даля Грібаускайте під час терміново скликаної прес-конференції попередила європейські країни про загрозу, яка нависла над ЄС унаслідок розміщення руских ракетних комплексів «Іскандер» біля Калінінграду – руского анклаву в балтійському регіоні. Даля Грібаускайте попередила європейських лідерів, що рускі ракети можуть нести і ядерний заряд і досягти кількох столиць європейських країн.

Голос Кремля Пєсков підтвердив, що рускі «Іскандери» Кремль розмістив у своєму анклаві, а також зухвало наголосив, що на анексованій балтійській території Москва має суверенне право на розміщення ядерної зброї. Водночас і Шаманов, голова думського комітету з військових питань, зазначив, що бази НАТО на території Польщі та країн Балтії автоматично потрапляють у список пріоритетів для ядерного націлювання. Решта країн ЄС можуть не турбуватись. Поки що.

Ракетний комплекс «Іскандер» призначений для знищення бойовими частинами у звичайному спорядженні малорозмірних і площових цілей в оперативній глибині військ противника, а також для враження визначеної цілі ядерним зарядом. Мінімальна дальність польоту ракети «Іскандер» становить 50 км, максимальна – 700 км, а радіус відхилення від наміченого об’єкту – від 10 до 30 кілометрів, залежно від дальності польоту.

У НАТО заявили, що такий дестабілізуючий вчинок Кремля не сприятиме зняттю напруги між Альянсом і Москвою, а навпаки тільки посилить конфронтацію, – повідомило видання «The New York Times».

Поки Москва не налякає, ЄС не озброїться

Уряд Данії повідомив, що суттєво збільшить відрахування із бюджету країни у військову сферу впродовж 6-8 років. У Копенгагені викликало тривогу розміщення в Калінінградській області ракетних комплексів «Іскандер», які можуть досягти данської території.

Аж тепер, коли ядерна зброя Путіна націлена на ЄС, європейці раптово прозріли і стали навіть дуже метикуватими. Генерал Бйорн Біссеруп, міністр оборони Данії, наголосив: «У нашій частині світу (очевидно в Європі – прим. ред.) дії Росії залишили свої сліди стосовно України і анексії Криму, а тому для захисту необхідно збільшити оборонний бюджет».

Генерал Біссеруп розповів, що одним із елементів збільшення контингенту данських військ та посилення обороноздатності Данії стане 4000 підрозділ солдат із повним озброєнням, яких можна буде швидко мобілізувати у разі військових дій за кордоном, а в першу чергу – в Балтійському регіоні. Відрядження данських солдатів за кордон відбудеться у тому разі, якщо НАТО втрутиться в якусь кризову ситуацію, а Данія, як складова частина Альянсу, допомагатиме. Датський уряд також приділить більше уваги військам спеціального призначення. До 2023 року чисельність датського спецназу буде збільшена на понад 50%, проте деякі датські військові аналітики класифікували цей захід як занадто дешевий спосіб для зміцнення міжнародного становища країни, особливо в рамках Альянсу.

Інші країни Скандинавського регіону теж активно взялись за посилення превентивних засобів проти Кремля. Сьогодні лідери країн, яких можуть досягти ракети РФ, шкодують, що свого часу нехтували військовою сферою і системно скорочували фінансування для власної оборони.

Фінляндія повідомила, що достатньо профінансує придбання нових видів озброєнь для армії і обладнання для кібероборони, однак першочергово скерує кошти для двох великих проектів – для моря і повітря, започаткованих поза рамками звичайного оборонного бюджету. Фінський флот отримає чотири корвета, вартість яких становить €1,2 млрд, а винищувачі F-18 «Хорнет» будуть замінені 60 новими американськими винищувачами вищого класу.

Норвезькі політики теж вирішили більше вкладати в оборону. Згідно з новим довгостроковим планом, до 2020 року військові отримають на 8 млрд крон більше. Крім того, Норвегія вкладе чимало коштів у нове озброєння. Хельсінкі придбають п'ять нових патрульних протичовнових літаків P-8 «Poseidon» від компанії «Boeing», нові підводні човни німецької компанії «ThyssenKrupp AG», нову артилерію від південнокорейської компанії «Hangah» і 40 нових винищувачів класу F-35 від американської «Lockheed Martin Corporation», – повідомило агентство «Reuters».

Путін таки налякав брюссельських функціонерів

Європейська служба зовнішніх зв’язків повідомила, що функціонери ЄС проведуть 8 лютого в Брюсселі переговори з кремлівськими загарбниками стосовно запобігання поширення тероризму в Європі, а також проконсультуються й обміняються досвідом стосовно попередження радикалізації і войовничого екстремізму. Консультації відбудуться під головуванням Педро Серрано, заступника генерального секретаря Європейської служби зовнішніх зв'язків, і Олєга Сіромолотова, заступника міністра закордонних справ РФ. Під час брюсельсько-московського фарсу політичні лицедії будуть зображати обговорення таких питань:

  • класифікацію глобальних терористичних загроз;
  • практичну загрозу від іноземних терористів-бойовиків;
  • поширення у світі терористичної ідеології;
  • модулі співпраці ЄС із терористичною Москвою у рамках міжнародних форумів.

А щоби європейські страхополохи були гостинні, люб’язні та договороздатні, Кремль завчасно, ще 5 лютого, розгорнув біля Калінінграду дислокацію своїх «Іскандерів». Звісно, до Брюсселю вони не долетять, але психологічний тиск на збентежено-гламурних брюссельських сановників таки зроблять.

Руско-понтонне фіаско

У Сирії частково затонув понтонний міст через річку Євфрат, який у провінції Дейр-ез-Зор збудували рускі так звані інженерні війська. Нагадаємо, що рускі «фахівці» у вересні минулого року дуже пишались і горлали на весь світ, що їм рівних нема, що вони збудували понтонний міст довжиною у 210 метрів і вантажопідйомністю понад 50 тонн на лівий берег Євфрату за менше, аніж за дві доби. Брехали, звісно, але міст таки перекинули з одного берега на інший. Шанувальники руских «фахівців» тепер гадають, що могло стати причиною руйнування середніх підпор моста. Рівень води у ріці не піднявся, міст ніхто не бомбив, – повідомив у своєму телеграм-каналі «Warjournal».

А ще шанувальники руских «фахівців» розхвилювались у соціальних мережах про долю Керченського мосту. Тамтешні «спеціалісти» теж системно заглядають у чарку, «бодяжать» цементний розчин, не дотримуються технологій і цілком покладаються на руский «авось». Юзери пишуть: «Підводна армія РФ – підводні літаки і ракети – поповнилась підводним понтонним мостом! Гордість рускої інженерної військової думки – понтонний міст у Сирії – пішов під воду! Якби цю «колекцію» ще не поповнив і Керченський міст, коли на Азові настане потужний кригоплав».

Онлайн-закупівлі в ЄС стануть доступними всім європейцям

Парламентарі ЄС проголосували за постанову, в якій передбачено скасування географічних обмежень під час закупівлі європейських товарів через онлайн-сервіси. Тепер торговці будуть надавати клієнтам доступ на однакових умовах до товарів і послуг на всій території Європейського Союзу, незалежно від того, із території якої країни відбуватиметься придбання товарів. Із метою вирішення цього питання Рада ЄС активно співпрацювала з Європейським парламентом, а перші обговорення відбулись ще 29 листопада 2017 року.

Проект регуляції, який прийняли обидві європейські установи, має на меті скасувати дискримінацію стосовно:

  • національної приналежності клієнтів;
  • місця проживання клієнтів;
  • місця перебування реалізатора.

Єврокомісія проаналізувала тисячі сайтів на території ЄС і з’ясувала, що тільки 37% європейців змогли здійснити реєстрацію в іншій країні на сайтах онлайн-магазинів і придбати необхідні для себе товари за локальною ціною. Отож заборона геодеструкції з блокування реалізації товарів є важливим елементом для розвитку стратегії єдиного цифрового ринку. Після набуття чинності скасування географічного блокування клієнтів Рада ЄС і Європарламент візьмуться за вирішення питання із кінцевою платнею за роумінг для мобільних телефонів, а також запровадження транскордонної мобільності для онлайн передплати, – повідомили на сайті «Council of the European Union».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ